Studiul unui orădean, publicat în revista Nature Physics

Data publicării:
studiu profesor 270514

Totul a început în vara anului 2011, când o echipă de specialişti de la Universitatea Stanford din Statele Unite a apelat la ajutorul fizicianului orădean. Americanii aveau nevoie de cercetători care să demonstreze teoretic un efect Kondo cu simetrie înaltă. Pe înţelesul tuturor, era nevoie să fie determinat comportamentul atomilor în funcţie de temperaturi.

"A fost o întrebare pentru comunitatea ştiinţifică din domeniul fizicii, dacă efectul Kondo cu simetrie înaltă poate fi sau nu poate fi pus în evidenţă experimental şi dacă poate fi găsit un sistem fizic în care acesta să existe cu adevărat", explică prof. univ. dr. Cătălin Paşcu Moca, de la Universitatea din Oradea.

Orădeanul a acceptat provocarea şi împreună cu alţi doi fizicieni străini a constituit un grup de cercetare. Cea mai mare parte a muncii au făcut-o la Universitatea Tehnică din Varşovia, pe un supercomputer format din 8 mii de procesoare. După aproape 2 ani de calcule şi investigaţii ştiinţifice au rezolvat ceea ce americanii nu reuşiseră.

"A fost o perioadă de 15 ani în care multe centre universitare şi multe grupuri de cercetare au încercat sa-l evidenţieze şi se pare că nu au reuşit , iar noi am fost primii, care am reuşit să-l evidenţiem", spune profesorul Paşcu Moca.

Articolul cu rezultatele obţinute a fost trimis la editorii revistei Nature Physics, care după o analiză riguroasă au acceptat să-l publice. Numele fizicianului orădean Cătălin Paşcu Moca apare alături de nume sonore din lumea ştiinţifică.

"Aduce un plus de vizibilitate în sensul că cercetările noastre sunt vizibile la cel mai înalt nivel care poate fi atins în cercetare, Universitatea din Oradea se mândreşte cu acest articol", susţine prof. univ. dr. Monica Sanda Filip, decanul Facultăţii de Ştiinţe din Oradea.

Celebra revistă Nature Physics publică anual 50 de articole ştiinţifice trimise de universităţi străine cu tradiţie în cercetare academică.

reporter: Gabriel Bonaciu
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri