Sari la conținut
News Alert

Vaccinuri insuficiente pentru sugari. Medicii de familie, fără vaccin împotriva difteriei și tetanosului

Din cabinetele medicale din Bihor lipsește unul dintre vaccinurile obligatorii pentru sugari. Este vorba despre vaccinul hexavalent, folosit pentru imunizarea celor mici împotriva unor boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsivă, hepatita B și poliomielita.

"Nu am vaccinuri suficiente pentru toți copii care trebuie vaccinați. Am primit vaccinuri parțial pentru copiii care sunt cu vaccinul la zi, cei care sunt întârziați o să fie nevoie să îi amân", spune dr. Valentin Pantea, medic de familie.

"În ultimul an a fost chiar neseriozitate la aprovizionarea cu vaccinul și nu am explicație", atrage atenţia dr. Ștefan Quai, medic de familie.

Serul gratuit nu a fost primit în doze suficiente de la Ministerul Sănătății. "Am primit în aprilie 3400 de doze de hexavalent, hexacima, dar avem deficit din acest vaccin. La restanțierii de patru luni nu am putut distribui nici luna aceasta", susţine Ana-Maria Sîrca, reprezentant DSP Bihor.

Chiar și în farmacii, vaccinurile pentru sugari sunt greu de găsit. "Vaccinurile noi le aducem numai pe comandă fermă: dacă vin părinții și solicită, atunci noi pentru a doua zi aducem vaccinul", confirmă Nicoleta Mureşan, farmacistă.

De această criză a vaccinurilor s-a lovit și Monica Giurgică. Pentru că o singură doză costă 250 de lei, nu și-a permis să îi cumpere copilului vaccinurile restante și le așteaptă pe cele gratuite livrate de Ministerul Sănătății: "Acum îl așteptăm pe cel de un an. Doctorița a spus că ne anunță ea, chiar dacă va întârzia puțin nu va fi nici o problemă."

În prezent, în România nu se mai fabrică vaccinuri. Institutul Cantacuzino și-a încetat producția, iar dozele necesare sunt aduse din străinătate.

Statisticile arată că rata de vaccinare a sugarilor în România este sub nivelul de 95 % recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B. Specialiștii susțin că tot mai mulți părinți motivează refuzul vaccinării copiilor prin faptul că nu au primit dozele necesare. Reducerea vaccinării din Romania a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş