Sari la conținut

Au început înscrierile la grădiniţă

Pe degetele de la o mână pot fi număraţi părinţii care au venit în prima zi să îşi înscrie copiii la grdiniţă. Aşa cum era de aşteptat, primele cereri s-au înregistrat la unităţile de renume, din centrul oraşului. Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau" este una dintre ele.

Părinţii copiilor înscrişi aici ne-au oferit câteva păreri: „Am considerat că limba germană nu poate fi învățată cu, știu eu, două ore pe săptămână. Atunci, dacă va face și grădinița, și liceul în limba germană, sigur va învăța. Cel puțin așa sper", „Am venit din prima zi. Este mult mai ușor să înveți o limbă străină de mic, e mai ușor".

Deşi părinții nu s-au înghesuit să-și înscrie copiii, directorii sunt optimiști. Ei spun că vor respecta criteriile de selecție dacă, la finalul perioadei de înscrieri vor fi înregistrați mai mulți copii decât numărul de locuri aprobat de Inspectoratul Școlar.

Miralda Beleiu, director la Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau": „Pot să vină absolut oamenii din oraș și toți copilașii din orașul acesta. Își pot încerca norocul. Sigur că, în cazul concurenței, conform metodologiei, există niște criterii de priorități".

„Dacă vin din creșa noastră, un alt criteriu pe care, la noi în grădiniță l-am impus, a fost de a avea copilul 3 ani împliniți la 1 septembrie", spune Lidia Giana Ivănescu, director la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 22 din Timișoara.

Inspectoratul Școlar dă asigurări ca la Timişoara vor fi locuri disponibile pentru toți copiii.

„Sunt, ca și în fiecare an, unități de învățământ preșcolar care sunt mai solicitate de către părinți și unități unde locurile se ocupă în limita celor prevăzute de legislația în vigoare. Însă un lucru este bine de știut, pe întreg municipiul Timișoara sunt suficiente locuri pentru a acoperi întreaga paletă de solicitări venite dinspre părinți", ne-a declarat Aura Danielescu, inspector școlar general adjunct Timiș. 

Prima etapă a înscrierilor se desfășoară între 23 aprilie și 9 mai. În 12-13 mai vor fi analizate cererile depuse de părinți de Consiliul de Administrație al grădiniței. În 14 mai vor fi afișate locurile rămase libere, iar în 15 mai pot fi depuse contestațiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 19 mai. Înscrierile pot continua și după această dată, în limita locurilor rămase libere. La nivelul judeţului Timiş sunt disponibile peste 6.000 de locuri în grădinițe.


reporter: Miodrag Hojda
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu