Cardurile de sănătate: testare da, cititoare ba!

Data publicării:
cititoare

Peste 12 milioane de români au primit până în prezent cardurile de sănătate, astfel că reprezentanţii CNAS au anunţat începerea testărilor. Cea mai mare parte a medicilor de familie din Timiş nu şi-au achiziţionat încă cititoare, pe motiv că firmele producătoare încă nu au terminat propriile testări.

”Mesajele primite sunt de maniera că nu toate aceste cititoare sunt compatibile, şi funcţionale sau fiabile. Unele se deteriorează în timp destul de scurt, altele ajung să distrugă cardurile de sănătate, ceea ce ar pune pacienţii pe drumuri”, spune Elisabeta Spătaru, medic de familie.

Astfel, medicii au preferat să aştepte până când firmele cu care colaborează le vor da undă verde. Sunt însă şi cadre medicale care s-au grăbit să-şi comande deja cititorul necesar fiecărui cabinet. ”Procedura se va pune în aplicare mai repede sau mai târziu, şi e spre beneficiul pacienţilor şi spre beneficiul meu. Fiindcă pacienţii n-ar mai beneficia de consultaţii şi reţete, iar mie nu mi se decontează aceste servicii (n.r.– în lipsa cititorului)”, precizează Ildiko Bobleanţă.

În urmă cu o lună, preşedintele Consiliului Judeţean Timiș promitea cumpărarea cititoarelor din bugetul propriu pentru fiecare medic. Cadrele au sperat însă degeaba. ”Poate că aici în judeţul Timiş din cauza a ceea ce s-a vehiculat, la un moment dat, că vom primi de la Consiliul Judeţean. Nu s-a concretizat şi acum nici nu se mai aude nimic”, spune Ildiko Bobleanţă.

În tot acest timp, pacienţii se adresează degeaba cabinetelor medicale pentru activarea cardurilor: ”Sunt care au, am întâlnit şi eu şi aveau, nu toţi. Unde am fost eu, nu avea, unde a fost mama, la medic, avea”, - Aţi fost la medicul de familie pentru activare? ”Da. Şi mi-au spus că nu mi-l activează, să mă duc la anul”, - De ce? ”Au spus că nu au cititorul ăla...şi încă nu e lămurită problema şi au zis că n-are rost să investească, până nu se lămureşte problema”, ”Încă nu, că doamna doctor încă nu este pregătită”.

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, utilizarea cardului de sănătate va deveni obligatorie de la 1 ianuarie.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri