Casa Breslelor, un nou proiect la Castelul Corvinilor

Data publicării:
casa breslelor

Casa Breslelor va fi amenajată la intrarea în curtea exterioară a Castelului, într-o clădire separată, acolo unde fiecare meşteşug va avea propria încăpere. Proiectul îi va aduce astfel pe turişti şi mai aproape de viaţa şi obiceiurile perioadei medievale.

”Vom prezenta câteva din elementele care au constituit breslele din zona Hunedoarei, vine în completarea ofertei turistice din această zonă”, precizează Costin Tinca, director - Castelul Corvinilor Hunedoara.

Singura breaslă care nu se va regăsi în noul muzeu este cea a fierarilor, de altfel, meştesugul tradiţional pentru zona Hunedoara. Metalurgiştii şi fierarii vor avea propriul muzeu al fierului, ce va fi amenajat de asemenea în zona Castelului. Toate celelalte bresle prezente în secolele trecute în Hunedoara, adică ţesătorii,cojocarii, cizmarii şi tăbăcarii, vor exista în Casa Meşteşugarilor.

Un arheolog explică despre cum funcţionau breslele: ”Ceea ce se mai păstrează în depozitele şi expoziţiile muzeului sunt tăbliţele de breaslă, o serie de căni şi aceste lăzi. Luăm, spre exemplu, lada breslei ţesătorilor în care erau păstrate bunurile breslei respective, documente, privilegii obşinute de această breaslă şi la anumite sume de bani”.

Romii, care nu au făcut niciodată parte din bresle meşteşugăreşti, dar au fost mereu cunoscuţi pentru îndemânarea şi talentul lor, vor fi cei care vor anima Casa Breslelor. Turiştii îi vor vedea la muncă pe meşterii căldărari, lingurari sau argintari.

”În acest atelier, meşteşugarii romi vor crea obiecte specificce, obiecte care se doresc a fi ulteior valorificate. Existau ca meşteşugari, nu putem să ignorăm prezenţa lor, şi ca urmare dorim s-o ilustrăm alături de meşteşugurile tradiţjonale din oraşele transilvănene”, spune Sorin Tincu, arheolog.

Proiectul finanţat de Norvegia este în valoare de 1 milion de euro. Banii au fost obţinuţi şi datorită faptului că întreaga zonă a momunentului medieval va fi putea fi pusă astfel în valoare.

”Calculele făcute de iniţiatorii proiectului arată că, pe de o parte, numărul turiştilor va creşte cu cel puţin 10%, iar pe de altă parte, această clădire, aflată acum într-o stare avansată de degradare, va fi pusă în circuitul turistic, şi vorbim aici despre o clădire de patrimoniu veche de aproape trei secole”, spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

”El face parte dintr-un concept pe care l-am implementat acum doi ani de zile, ne dorim să punem în valoarea şi clădirile din jurul castelului”, precizează Viorel Arion, primarul Hunedoarei.

Peste 200 de mii de turişti au ajuns in acest an la Castelul Corvinilor. Cu toţii aşteaptă noile proiecte de promovare a monumentului:

”Chiar ne-a plăcut, am venit special de la Arad. O să se mai construiască acolo în spate, într-o clădire de patriomoniu, casa breslelor. Vor fi prezentate meşteşugurile de odinioară”, - Credeţi că va fi un alt punct de atracţie pentru turişti? ”Sigur că da, sigur că da. Dacă îl fac tot aşa de frumos, sigur că da”,
”O casă a breslelor, meşteşugarii din perioada medievală”, - credeţi ca va fi şi ea atrăgătoare pentru turişti?” Cred că da, de ce nu?”.

Turiştii vor putea vizita Casa Breslelor fără să mai plătească altă taxă în afara biletului de intrare la Castel. Proiectul trebuie finalizat până în luna aprilie.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Cristina Cioran, prima reacție după ce Alex Dobrescu a anunțat că e însărcinată din nou cu copilul lui: „Nu...
Pro FM
Celine Dion a izbucnit în lacrimi în timp ce a detaliat lupta cu boala incurabilă de care suferă: „Dacă nu...
Film Now
George Lucas, reacție după criticile de la Cannes, potrivit cărora în filmele „Star Wars” sunt „numai bărbaţi...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
Ce vechime îți trebuie pentru 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Cât ajută grupele de muncă
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Cum reușește să se mențină în formă Tom Cruise. Pe lângă antrenamentele fizice stricte, actorul consumă 15...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...