Sari la conținut

Cinema, la sat, cu lubeniţă, în loc de popcorn

Seară de vară. Stadion comunal. După o săptămână petrecută la cules de pepeni, localnicii din Gottlob şi-au luat la ei pături şi au venit cu mic, cu mare, la cinema. În aer liber.

”În aer liber, nu, până acum. E ceva frumos!”, - Cât de des mergeţi la film? ”În ultima perioadă, cam rar”, - Când aţi fost ultima dată? ”Poate sunt şi trei-patru ani”, ”E altfel, normal, decât la televizor, în aer liber. În faţa televizorului stăm zi de zi”.

Motto-ul serii de cinema a fost „Lubeniţa e mai sănătoasă ca popcornul!", iar locaţia nu putea fi alta decât comuna renumită pentru producţia de pepeni. Fiecare spectator a primit la intrare câte o felie gratis.

”Cum să nu venim la Gottlob când Gottlob este prima comună care va avea cinnematograf? Şi asta în timp ce marile oraşe nu mai au cinematografe. Vrem să încurajăm foarte mult iniţiativa de-aici şi să aducem cinema-ul la oameni, să-l vadă”, spune Lucian Mircu, organizatorul festivalului „Ceau, Cinema!".

Încântaţi de eveniment au fost, mai ales, copiii, care, după ce au bătut mingea pe terenul de fotbal, s-au aşezat frumos la film. Visează şi ei un cinema adevărat, mai ales că mulţi nu au vizionat pelicule decât la televizor.

- Ai mai văzut aşa ceva la tine în comună? ”Nu... dar o să se facă un cinema aici prin zonă!”, ”Nu, n-am ajuns”, - Şi cum ţi se pare aici pe stadion? ”Frumos”, - Dar dacă o să se facă cinematograf, o să-şi iei părinţii de mână şi o să mergi la film? ”Da!”.

Iar visul lor e la un pas să devină realitate. Prin intermediul unui proiect transfrontalier România-Ungaria, comuna va avea în câteva luni propriul cinematograf. Investiţia se ridică la aproape 140.000 de euro.

”Sper ca până la 1 Decembrie să reuşim să dăm drumul cinematografului. Deci e un prolog, în principiu”, spune Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob.

Filmul „A fost sau n-a fost?", în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost ultimul proiectat în cele patru zile ale festivalului „Ceau, cinema".

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche