Fraudarea examenului de Bacalaureat, la un liceu din Arad: 500 de euro pentru 6 la Matematică

Data publicării:
euro

Potrivit procuorilor, doi inspectori şcolari şi dascălul au speculat inclusiv teama elevilor faţă de proba de Matematică, astfel că tariful pentru nota 6 era de 500 de euro, faţă de doar 450 pentru Limba Română.

”La matematică, pentru că e miza aşa mare, pentru nota 6 - 500 de euro. Matematică, 6. E mult! La română se merge cu 450, aşa merg inspectorii. Eu pe mâna lor mă duc”. Astfel decurgeau discuţiile între profesoara de Limba Română de la Liceul Iuliu Maniu şi cei interesaţi să treacă Bacalaureatul pe bani. După ce dădeau mită, elevii erau învăţaţi cum să procedeze, astfel încât profesorii care corectau să ştie că lucrarea lor trebuie să primească o anumită notă.

”Ori a pus unde n-a trebuit. N-a făcut cum aţi spus dumneavoastră...”, ”Nu, că trebuie şi nişte semne acolo. Mie îmi spune profesorul duminică seara şi atunci trebuie să-l chem pe copil să îi dau semnele”.

Dacă examenul era de tip grilă, profesorii care corectau lucrările erau cei care răspundeau în locul elevilor care plătiseră.

Pe lângă sumele de bani, inspectorilor erau înmânate şi pixuri cu dispozitive de ştergere, pentru ca aceştia să fie înmânate corectorilor, mai ales la Matematică sau unde examinarea era tip grilă, pentru a se putea interveni în conţinutul lucrării şi pentru a fi completat de către corector cu aceeaşi pastă.

”Suma între 300 și 500 de euro era perecepută pentru o probă. Având în vedere că erau trei probe, sumele pentru un elev ajungeau la 900 de euro sau mai mult. S-a luat decizia de a se acționa înaintea probelor scrise la bacalaureat, pentru a nu periclita buna desfășurare a acestui examen și pentru a oferi șanse egale fiecărui elev”, spune Codrin Gavra, procuror.

Superiorii profesoarei de Limba Română au rămas uimiți când au aflat acuzațiile, mai ales că dascălul a luat banii de la elevi înainte de a ști dacă va face sau nu parte din comisia de corectare.

”E de-a dreptul halucinant, nu știam că se poate coborî cineva la o asemenea atitudine. Eu rămân perplex”, spune Stelian Ionuțiu, directorul Liceului Iuliu Maniu.

”Doamna profesoară de Limba Română era pe lista potențialilor corectori, dar evaluatorii vor fi trași la sorți abia astăzi”, precizează Nicolae Pelegrini, inspectorul șef adjunct al ISJ Arad.

Elevii din Arad n-au fost prea surprinși de vestea că unii dintre colegii lor plănuiau să-și cumpere examenul de Bacalaureat: ”Pare o idee plauzibilă, nu e corect, dar se întâmplă”, - Între colegii tăi ai auzit așa ceva, să încerce să aranjeze examenul? ”Nu, dar știu că se întâmplă asta”. ”Ar fi trebuit să se învețe minte. Atâtea probleme au fost și anul trecut pe tema asta, ar fi trebuit să se învețe minte și să o lase mai moale”, spunea un părinte.

Deocamdată, singurul reținut în acest caz este inspectorul școlar adjunct Mihai Spânu.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri