Liber la muncă în Marea Britanie. Ce se caută, cât se câștigă

Data publicării:
marea britanie prima

Persoane cu studii superioare în IT sau medicină, dar şi muncitori necalificaţi cu studii medii. Aceste sunt doar câteva dintre categoriile de români care vor o slujbă în Marea Britanie. Până acum, permisul de muncă era obţinut foarte greu, uneori după șase luni. Din 1 ianuarie, totul va fi mult mai simplu. Românii trebuie doar să apeleze la o agenţie de plasare a forţei de muncă. Condiţia esenţială o reprezintă cunoaşterea limbii engleze.

”Unii dintre parteneri au spus că de abia aşteaptă ridicarea permiselor de muncă pentru români pentru că au locuri de muncă vacante atât pentru personal necalificat, lucrători în depozite sau lucrători mai necalificaţi în domeniul hotelier, cât şi oferte pentru profesori, pentru medici, IT, ingineri în căi ferate”, ne spune Adelina Tîrziu, reprezentant al unei firme de recrutare.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, nivelul minim de salarizare în Marea Britanie este echivalentul a 1.190 de euro, al șaselea din Uniunea Europeană.

Reprezentanţii agenţiilor de plasare a forţei de muncă se aşteaptă ca, de anul viitor, numărul românilor are vor să plece la muncă în Marea Britanie să crească. ”Eu zic cu 100%, deşi în 2013 a fost un boom din partea asistenţilor medicali. Foarte mulţi asistenţi medicali vor să plece în străinătate”, susține Adelina Tîrziu.

Şi timişorenii confirmă previziunile specialiştilor în resurse umane: ”Este foarte bine atât timp cât nu ne vom face de râs. Eu am muncit mult în străinătate şi mi-a plăcut”, ”Presupun că e un lucru bun”, - De ce? ”Pentru că sunt atâtea persoane care poate şi-ar găsi acolo un loc de muncă”.

În Marea Britanie, salariul pentru o asistentă medicală este de aproximativ 2.000 de euro, în vreme ce o persoană necalificată poate castiga 1.300 de euro.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri