Oamenii legii, cu ochii pe cei care vând sau cumpără petarde, artificii și alte produse pirotehnice

Data publicării:
artificii prima

Potrivit legilor din ţara noastră, doar produsele pirotehnice din categoria I pot fi cumpărate pe piaţă. Acestea nu sunt periculoase dacă se urmează întocmai instrucţiunile de folosire. Puţine persoane ştiu însă să le deosebească: ”După mărime, probabil... care-s mai mari, au mai mult gramaj”, - Şi care-s mai mari sunt mai periculoase? ”Aşa bănuiesc”, ”S-au interzis într-o anumită perioadă”. -Și ştii cum să le cumperi, care sunt periculoase şi care nu? ”Nu... nu ştiu”. - Cele cu grad mic de risc, cum ar fi petardele micuţe, nu sunt ilegale”. - Și ştii cum să le deosebeşti dacă le găseşti pe piaţă? ”Păi, după dimensiune probabil”.

Obiectele pirotehnice din categoriile II, III şi IV nu se pot vinde persoanelor fizice. Există firme sau specialişti care le utilizează. Clasa acestor produse trebuie specificată pe ambalaj.

”Deocamdată, la noi, legea este foarte strictă, din cauza multiplelor accidente care s-au petrecut în sezoanele trecute. Dar, având în vedere că suntem în Uniunea Europeană, cât de curând, acestea o să intre pe piaţă şi la noi. Doar trebuie bine citite instrucţiunile, iar oamenii să nu facă glume proaste unul altuia”, afirmă Cristian Lupuşoru, reprezentantul unei firme care comercializează produse pirotehnice.

Normele există, dar nu sunt respectate. Cel mai recent exemplu vine de la Timişoara, unde mai mulţi elevi au folosit materiale pirotehnice chiar în incinta unui liceu din oraş. Tinerii s-au ales cu dosar penal.

”Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase efectuează mai multe verificări pentru identificarea persoanelor care deţin, folosesc şi comercializează produse pirotehnice. Putem preciza faptul că, săptămâna trecută, poliţiştii Secţiei 4 au identificat patru elevi care foloseau materiale pirotehnice fără drept”, ne spune Ionuţ Bocancea, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

În paralel cu verificările făcute în pieţe şi magazine, poliţiştii de Frontieră întreprind, la rândul lor, controale în vamă, pentru a împiedica introducerea acestor produse în ţară.

reporter: Maria Rohnean
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri