Sari la conținut

Proiect european periclitat de blocajul politic. Asfaltarea a 12 km de străzi şi reabilitarea căminului cultural bat pasul pe loc la Săcălaz


Refacerea a 12 kilometri de străzi din comună şi reabilitarea căminului cultural, printr-un proiect european, riscă să nu fie duse la bun sfârşit. Este nevoie de o hotărâre de consiliu local prin care administraţia să aloce banii necesari pentru continuarea lucrărilor. Şi cum nu sunt bani în buget pentru plata restanţelor către constructori, primăria are nevoie de un credit, împrumut pe care nu îl poate obţine pentru că nu există majoritate în consiliul local.

„Sperăm cu reglementarea pe care a adus-o ordonanţa guvernului PSD ca în şedinţa din septembrie să deblocăm toată treaba şi să putem accesa acel credit, să dăm drumul la lucru la constructor şi să să finalizăm până la venirea iernii. Vă spuneam, 80% este făcut proiectul deci n-ar fi greu ca într-o lună, o lună şi jumătate constructorul să finalizeze treaba", afirmă Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz.

Blocajul a apărut după ce trei aleşi liberali au fost excluși din partid pentru că nu au fost de acord cu alianţa PNL - PDL. Statutul lor în consiliul local lor nu este clar. Consiliul nu a luat la cunoştinţă vacantarea locurilor celor trei aleşi. Şedinţele de consiliu local au fost amânate încă din luna iunie, iar o majoritate nu a fost formată pentru a viza proiectele importante pentru comună.

„Noi n-am putut să facem acest lucru din cauza blocajului politic care ni s-a ivit. Noi n-am vrut să facem o alianţă cu PDL-ul, noi ne-am luat după oameni, am zis că facem pe plan local. N-am mai putut să votăm, să fim 10 ca să putem aproba acest proiect. Problema asta s-ar putea rezolva dacă am putea să beneficiem şi noi de ordonanţa de urgenţă pe care a dat-o guvernul", afirmă Ioan Acatincăi, consilier local.

Locuitorii din Săcălaz sunt dezinteresaţi de ce se întâmplă în Consiliul Local. În schimb, sunt revoltaţi că nici măcar acum, în anul 2014, nu au canalizare: „Odată cu astea, ultimele, au avut loc şi alegeri pentru consiliu. Şi acuma nu ştiu care e situaţia", „Dacă ai canalizare, intri în secolul 21. Suntem în 2014, la 7 kilometri de Timişoara”, - Vreun semnal de la primărie aţi primit? ”Vor veni la alegeri. Sigur vor apărea. Atunci apar toţi", „S-au făcut străzile, cel puţin, faţă de cum au arătat înainte şi cum arată acuma e destul de bine".

Proiectul în valoare de două milioane de lei ar trebui finalizat până în luna martie a anului viitor, altfel administraţia pierde finanţarea europeană, iar primăria va fi nevoită să încheie lucrările din bugetul propriu.

Reporter: Miodrag Hojda
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche