Proiecte cu finanţare europeană, blocate de birocrație. Nouă fermieri riscă falimentul, pentru că băncile nu acordă credite de cofinanţare

Data publicării:
fermieri prima

Trei fermieri din Timiş, patru din Bihor şi doi din Caraş-Severin au semnat, în 2012 şi 2013, contracte de finanţare cu Uniunea Europeană pentru deschiderea unor ferme de porcine. Fiecare proiect are o valoare de 2 milioane de euro, din care jumătate asigură Uniunea Europeană. Fermierii au adunat şi ei câte 200 sau 300.000 de euro, iar, pentru restul, se gândeau la credite. Însă, zecile de drumuri şi discuţiile cu bancherii au fost în zadar. Crescătorii de animale mai au la dispoziţie o lună ca să facă rost de bani, altfel pierd finanțarea europeană.

"Umblăm din bancă în bancă pentru a primi aceste credite de un milion de euro. Am venit şi cu aport propriu de 300.000 de euro şi nimeni nu ne dă credit. Ar trebui să se dea ceva de la Guvern, o ordonanţă, ca băncile să ne dea credite. Vorbim de băncile de stat", spune Nicoleta Panduru, fermier.

Fermierii au semnat şi contracte cu un mare producător de produse din carne de porc din Timiş, care este dispus să le plătească aproximativ 20 de euro pe cap de porc, după deschiderea firmelor. Dar, cu toate garanţiile şi dorinţa de muncă a oamenilor, proiectele au şanse mici să devină realitate dacă agricultorii nu primesc creditele necesare.

”Data limită se apropie, în septembrie, şi noi nu ştim dacă vom obţine credite”, - Ce veţi face dacă pierdeţi finanţarea europeană? ”Vom pierde aceşti bani, pierdem toată investiţia de 7 ani, trebuie să închidem aceste firme”, adaugă Mircea David, fermier.

În plus, şi banii investiţi în proiecte, se duc pe apa Sâmbetei.

Angela Suciu este din judeţul Buhor şi a investit deja 100.000 de euro în proiect. Iar speranţele sale de reuşită se năruie pe zice trece. ”Nu primim niciun sprijin de nicăieri. Nu s-au instituit departamente pentru a spriji beneficiarii proiectelor europene. Uniunea ne ajută şi noi nu facem absolut nimic. O să pierd tot, inclusiv banii care i-am investit”, spune Angela Suciu, fermier.

Fermierii au benficiat şi de prelungirea termenelor de dovadă a cofinanţării tocmai pentru a nu pierde banii europeni. Rodica Roicov director Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, precizează: ”Noi le-am prelungit această perioadă, dar nu pot începe lucrările, nu au sursa de finanţare. Chiar dacă fac achiziţii, nu pot să plătească ca să le rambursăm noi cheltuielile. Problema, băncile fiind entităţi private, au o politică de risc pe care nu putem să intervenim”.

În prezent, în România nu există un cadru legal care să reglementeze modul în care băncile acordă credite de co-finanţare pentru cei care accesează fonduri europene.

Dacă cei nouă fermieri nu vor obţine creditele în curând vor pierde banii europeni. Şi, în loc să creştem animale în ţară, România va fi nevoite să importe în continuare, la fel cum s-a întâmplat şi anul trecut, când în ţară au intrat 121.000 de tone de carne de porc, în valoare de 223 de milioane de euro, şi 33.000 de tone de porci vii, care au costat 80 de milioane de euro.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Hrişcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri