Sari la conținut
News Alert

Rată... la kilogram. Un client, cu credit în franci elveţieni, a plătit în monede de 10 și 50 de bani

”350 de lei am în această pungă”, - De unde i-ați adunat? ”I-am schimbat”. Narcis Semeniuc a împrumutat în urmă cu șapte ani 120.000 de franci elvețieni ca să cumpere un apartament în București. De atunci, însă, rata timișoreanului a tot crescut. Acum, după ce cursul francului a explodat, suma pe care trebuie să o plătească lunar s-a dublat.

”Rata a crescut mai mult decât dublu. În momentul ăsta plătesc , însemnând, înmulțit cu 4,4 cât e cursul astăzi.Am venit să fac această plată cu o parte din rată pentru a atrage atenția băncilor, în numele grupului că ne dorim o soluție”, precizează Narcis Semeniuc.

Nemulţumit că banca nu a luat nicio măsură pentru a-i ajuta pe cei care, ca şi el, s-au trezit peste noapte că plătesc rate de două ori mai mari, bărbatul s-a prezentat la ghișeu înarmat cu cinci kilograme de monede.

Angajații băncii au avut nevoie de 40 de minute pentru a încasa rata timișoreanului, timp în care ghişeul a fost închis. ”A fost greu pentru că a durat mult numărătoarea”, spune Narcis Semeniuc.

Greu este acum pentru bărbat să adune banii pe care trebuie să îi plătească lunar la bancă: ”În momentul ăsta, eforturile le fac în mod special vânzând diverse lucruri din perioadele în care o duceam mai bine”.

Ce trebuie să facă românii cu credite în franci elvețieni? Sfaturile avocatului Gheorghe Piperea 

Cazul nu este, însă, singular. Mii de oameni din toată ţara sunt acum în această situaţie. Şi tot pentru a trage un semnal de alarmă, în 8 febriuarie va fi organizat un protest în Timişoara, dar şi în alte oraşe ale ţării.