Rescriu istoria, după moarte! Osemintele unui membru al rezistenţei anticomuniste, dezgropate, în căutarea adevărului

Data publicării:
ienea A



”Era spart in frunte, l-au scos viu, în vreo 15-20 de minute a murit”


”Am venit de la școala si l-am văzut mort, cu o mână întinsă, cu gura căscată și s-au băgat până și în groapa lui, era numai sânge”, ”Era spart in frunte, l-au scos viu, în vreo 15-20 de minute a murit. Am avut lacăt la gură”, ”L-au dus la primărie, și comuniștii au dat cu picioarele in el și au făcut fel si fel de...”, își aduc aminte martorii acelor momente cutremurătoare.

 

Sunt mărturiile dure, care completează file din istoria României comuniste, în care Ioan Ienea a trăit și a murit. A văzut lumina zilei în satul Verendin și tot aici și-a trăit ultimii ani de viață ca fugar. După ce securiștii l-au considerat membru al grupării anticomuniste din zonă, condusă de Ion Uță, au început, efectiv, să-l vâneze.



A făcut o groapă în pământ, ca un mormânt, acolo sub sobă. L-a pârât un ginere al lui, pe ăla l-au pus cu picioarele pe foc”

Am vizitat ulița în care s-a tras în Ioan Ienea, zis Budearcă. Deși a fost împușcat în picior de oamenii Securității, a reușit să se târască aproximativ 300 de metri până acasă. Calina Ienea, nora lui Ioan Ienea, își amintește: ”A venit acasă și a făcut o groapă în pământ, ca un mormânt, acolo sub sobă”. Autoritățile vremii au aflat, chiar de la rudele bărbatului, în urma torturilor, de ascunzătoare. Numărătoarea zilelor acestui membru al rezistenţei anticomuniste s-a oprit în data de 17 februarie 1950. ”L-a pârât un ginere al lui, pe ăla l-au pus cu picioarele pe foc. Ăla s-a apărat: e acasă, sub acoperământ. Atunci au luat armata și s-au băgat până în groapa lui și l-au omorât, era numai sânge”, povestește Calina Ienea.

 

L-am întâlnit în satul Verendin pe moș Pătru, care la cei 90 de ani, încă are vie amintirea tragicului episod de acum 63 de ani, atunci când dintr-o curte alăturată privea inmărmurit cum prietenul și vecinul său își dă ultima suflare. ”Aud câinii că latră și le spun în familie: să nu ieșiți afară niciunul, că în curte la noi e armata. Toți erau cu armele și auzim buuum, cand auzirăm așa: aici e Budearcă, aici e Budearcă”, și-a amintit Petru Mutașcu.

Au tras cu pușca deasupra capului meu și au făcut nevoile pe mine

Iar credința că cineva va mai plăti vreodată pentru cele ce s-au întâmplat atunci a murit demult în sufletele oamenilor: ”Au tras cu pușca deasupra capului meu și au făcut nevoile pe mine” - A plătit cineva pentru toate chinurile astea? ”Nouă, nu...”, spune Calina Ienea. Însă speră ca măcar adevărul să iasă la iveală, iar pentru asta au cerut sprijinul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care, împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, au deshumat osemintele lui Ioan Ienea.

Gheorghe Petrov, purtător de cuvânt al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, ne precizează: ”Va fi o anchetă pe care o va face Parchetul Militar, se va deschide un dosar penal pentru stabilirea vinovaților”.

CITEȘTE ȘI: Dezgroapă crimele Securității - osemintele unui membru al rezistenței anticomuniste, deshumate în Caraş-Severin 

Reporter: Adina Iriza
Operator: Andrei Marina
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri