Șantierele din centrul Timișoarei completează istoria orașului

Data publicării:
santier prima

Apa curentă a fost un lucru normal în pașalâcul turcesc. Aceștia au preluat tehnica bizantină de a construi surse de apă proaspătă. Structura, însă, a fost una deosebit de interesantă, cu țevi de ceramică.

În Piața Sfântul Gheorghe, arheologii dezgroapă locuințe din vremea pașalâcului turcesc, de pe lângă moschee. Aici, specialiștii de la Muzeul Banatului au descoperit un apeduct, care este posibil să dateze încă de la jumătatea secolului al XVI-lea.

 
”Este o conductă de ceramică, protejată de cărămizi, care este orientată spre această construcție despre care noi bănuim că este o moschee”, afirmă arheologul Daniela Tănase, de la Muzeul Banatului Timișoara.

Chiar dacă a fost dezafectat în urma ridicării construcțiilor ulterioare, se crede că acest apeduct aducea, cel mai probabil, apă de la un izvor. Încă se mai fac cercetări pentru a stabili exact care a fost traseul acestuia.

 
La șantierul vecin din Piața Libertății, de asemenea, a fost găsită o fântână care, spun arheologii, este din perioada habsburgică, dar se poate să fi funcționat chiar și în perioada modernă.

 
”Am găsit în umplutura ei, după ce a fost dezafectată, foarte multe elemente moderne, contemporane, obiecte aruncate la un moment dat acolo”, ne precizează arheologul Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În ambele pieţe, cercetările arheologice vor continua în funcție de vreme. Şantierele de cercetare se vor încheia la jumătatea lunii februarie. Urmează, de asemenea, să se stabilească exact care vor fi metodele de conservare a vestigiilor.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri