Sari la conținut

Secţie de Pediatrie cu lacăt pe uşă 

„În perioada 20 martie - 4 aprilie, Secţia Pediatrie este în concediu de odihnă". Acesta este anunţul care îi întâmpină pe pacienţii care ajung la Spitalul din Orăştie. Cei doi medici care se ocupă de tratarea copiilor şi-au luat concedii în acelaşi timp. Conducerea spitalului spune că a apelat la această soluţie pentru că oricum e nevoie de doi oameni pentru a putea acoperi garda şi pentru a avea grijă de tratamentul celor 20 de pacienţi câţi încap în saloanele de la pediatrie. Medicii sunt poamă rară la Orăştie. De aceea, unul dintre cei doi pediatri ai spitalului continuă să muncească, deşi a depăşit vârsta pensionării.

„Pediatria este închisă din lipsă de personal, lipsa medicilor care ar putea suplini activitatea medicilor din spital, medici care momentan se află într-o binemeritată perioadă de concediu de odihnă”, explică Graziela Achim, managerul Spitalului Municipal Orăștie.

De doi ani a publicat conducerea Spitalului din Orăştie pe site-ul instituţiei, anunţ de angajare. Până acum niciun medic nu s-a arătat interesat.

„În această perioadă, părinții copiilor cu probleme de sănătate au la dispoziţie două variante. Fie urmează tratamentul indicat de medicul de familie, fie, în cazuri mai grave, apelează la serviciile de urgenţă ale spitalelor din Deva şi Hunedoara” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Înainte să avem astfel de perioade de sincope facem o solicitare la bunăvoinţa medicilor specialişti şi a liniilor de gardă de pediatrie de la spitalul judeţean de urgenţă Deva şi de asemenea spitalului Hunedoara am solicitat să ne asigure cu serviciile necesare”, spune Graziela Achim, managerul Spitalului Municipal Orăștie.

Părinţii sunt revoltaţi când îşi imaginează cum ar fi să aibă copilul lor o urgenţă, iar ei să găsească ajutor doar la 30 de kilometri distanţă.

„Am doi copii şi nu poţi să mergi tot timpul la Deva cu ei dacă ai o problemă, soluţia e aici, clar”, spune un părinte.

„Până ajungi la Deva, e o distanţă foarte mare, şi eu consider că ar fi cel mai bine aici”, adaugă un altul.

Secţia de Pediatrie a fost închisă şi iarna trecută, tot pentru două săptămâni. Motivul a fost acelaşi: cei doi medici au intrat în concediu de odihnă. Lunar, la Spitalul din Orăştie sunt internaţi, în medie, 50 de copii. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș