Semnal de alarmă: la urgenţe nu e ca la aprozar!

Data publicării:
urgente



La Spitalul Judeţean din Timişoara, din cei peste 6000 de pacienţi care se adresează lunar Unităţii de Primiri Urgenţe, doar 1400 sunt cazuri extrem de grave care necesită internare. Abordat de echipa Digi24 Timișoara, Mihai Grecu, şeful UPU Timişoara, oferă un exemplu, legat de o banală contuzie de gleznă!

Medicii spun că majoritatea celor care vin la spital la primul simptom de boală sunt tineri, pe când pacienţii cu vârsta de peste 50 de ani se adresează medicilor de familie. Cei mai mulţi merg direct la urgenţe pentru radiografii sau analize la computerul tomograf. Cum aceşte investigaţii pot aştepta, oamenii sunt reprogramaţi pentru a doua zi, la ambulatoriul de specialitate al spitalului.

Mihai Grecu se exprimă extrem de plastic: "Omul trebuie să înţeleagă că la urgenţe nu este ca la aprozar, adică nu se merge pe principiul: primul venit, primul servit. Prioritatea este cu totul alta. Prioritate şi din punct de vedere al accesului în urgenţe, şi din punct de vedere al accesului la platforma de diagnostic a spitalului".

Oficialii de la Ministerul Sănătăţii spun că de vină este subdezvoltarea sistemului de asistenţă primară. O confirmă şi medicii de familie.

Iată opinia unui medic de familie - Maria Găvruţă spune că "o parte din vină o avem şi noi că nu insistăm suficient de mult pe educaţia sanitară, nu le spunem suficient de multe lucruri despre boala lor, despre sănătatea lor,însă timpul este foarte limitat cu fiecare pacient, şi-atunci ne rezumăm să spunem strictul necesar".

Pacienţii care au o urgenţă care poate fi rezolvată de medicul de familie se pot adresa centrelor de permanenţă, pentru a nu aglomera Unităţile de Primiri Urgenţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri