Statul român renaționalizează "rebuturile" privatizărilor. Ce se va întâmpla la UCM Reșița

Data publicării:
resita A

UCM Reșița e doar unul dintre exemplele în care privatizarea marilor coloși a eșuat. În 2004 avea datorii de x milioane de euro, iar după aproape 10 ani de management privat, uzina are datorii de 200 de milioane de euro, majoritatea fiind către stat. Nici măcar intrarea în insolvență în 2011 nu a adus profit, astfel că administratorii privați au găsit soluția: renaționalizările.

”Renaționalizare cu titlu gratuit. Statul preia totuși un pasiv de 200 de milioane de euro, ăsta este prețul renaționalizării, că, de regulă, naționalizarea în regim de mână forte se face fără niciun ban”, a afirmat Remus Borza, administrator special.

Faptul că statul român ar redeveni proprietar peste colos are și un cost, care e la fel de mare ca și uzina în sine.

Practic, datoriile s-ar șterge, iar uzina ar putea să înceapă o viață nouă. Primul pas a fost deja făcut: datoriile uzinei față de Ministerul Finanţelor Publice vor fi trecute drept datorii către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Mai e nevoie de aprobarea guvernului ca datoriile să devină acțiuni.

Acționariatul UCM Reșița
INET AG (Elveția) - 96,7%
Persoane juridice si fizice - 2,6%
Asociaţia Salariaţilor UCM Reşiţa - 0,6%
sursă: UCM Reșița

Dacă acum, destinul uzinei e controlat de o firmă elvețiană - aleasă în urma privatizării, renaționalizarea ar face ca statul român să devină proprietar peste uzina din Reșița. Și ca să atragă fonduri, același stat ar putea să vândă o parte din acțiuni către un alt investitor.

Acționariatul UCM Reșița după naționalizare
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului - 90%
INET AG (Elveția) - 10%
sursă: Remus Borza, administratorul special al UCM Reșița

Doar că până la salvarea din partea statului, la uzină continuă concedierile. Din cei 1600 de angajați rămași, 1.000 vor fi trimiși în șomaj tehnic, iar alți 200 își vor pierde locurile de muncă.

”Acum un an de zile au spus că la prima tură de disponibilizări că sunt ultimele. Și a mai apărut încă una. Ce credit putem să dăm acestor persoane?”, a afirmat Jivomir Tovleodeaț, lider de sindicat.

UCM Reșița a fost fondată în 1771 și este cea mai veche fabrică din România. Inițial a construit locomotive, dar după privatizare s-a axat pe producția de turbine hidraulice pentru hidrocentrale și centrale termice.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri