Sari la conținut

Protest la teatru. Actorii au ieşit în stradă cu benzi adezive pe gură

Situaţie tensionată la Teatrul Dramatic din Braşov. Câteva spectacole şi repetiţii au fost anulate, iar vineri mulţi actori au ieşit în stradă purtând benzi adezive pe gură. Actorii sunt nemulţumiţi de modul în care a fost desemnat câştigătorul pentru postul de director al instituţiei. Primăria, care a organizat concursul, a cerut o notă explicativă conducerii interimare a teatrului pentru situaţia creată, mai ales că mai mulţi spectatori care îşi cumpăraseră bilete la spectacolele anulate au depus plângere la Protecţia Consumatorului. 

Protestul a început în faţa teatrului vineri seara, cu puţin timp înainte de ora 19. Actorii, cu benzi adezive pe gură, au împărţit trecătorilor manifeste, în care contestă corectitudinea concursului desfăşurat joi şi câştigat de Dan Marius Zarafescu, director adjunct al Teatrului Notarra, din Bucureşti.

"Au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să-i convingă pe cei prezenţi că Dan Marius Zarafescu trebuie validat", SURSA: Comunicatul actorilor protestatari.

Se spune în comunicatul celor nemulţumiţi. La protest au participat nouă dintre cei 83 de angajaţi ai teatrului.

"Aceşti colegi de-ai noştri, fiind manipulaţi, ei se comportă ca atare", George Custură, actor Teatrul „Sică Alexandrescu" Braşov .

Membrii taberei care contestă concursul pentru şefia teatrului au anulat spectacolul de joi. Nici repetiţiile de vineri nu au mai avut loc, iar întreaga activitate a teatrului este blocată. De partea cealaltă, acuzaţiile sunt respinse.

„A existat un concurs, care s-a desfăşurat, din punctul nostru de vedere, după toate rigorile legii", Viorica Geantă - Chelbea, actriţă Teatrul „Sică Alexandrescu" Braşov.

"Ca să fie declarat respins cel care a avut acel proiect, notat cu 9,60 cred, ar fi trebuit să aibă nota 4,39 la interviu, or este ridicol să-ţi închipui că cineva care a avut un proiect de peste 9 poate lua 4,30 şi ceva", Emil Boroghină, membru comisia de concurs.

„Examenul s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legale, cu maximă transparenţă", Mihai Costel, viceprimarul Braşovului.

Este a treia încercare pe care autorităţile locale o fac, pentru numirea unui director la Teatrul „Sică Alexandrescu" Braşov. Primele două încercări au eşuat tot pe fondul nemulţumirilor.

reporter: Claudiu Loghin
operator: Alex Apetroae