Ce este necroza avasculară de cap femural și de ce apare această afecțiune

Data actualizării: Data publicării:
dr vladimir puscasu
Dr. Vladimir Puşcaşu, medic primar Ortopedie și traumatologie

Vorbim astăzi despre una dintre cauzele durerii de şold: necroza avasculară de cap femural. Este o afecţiune care apare atunci când vascularizaţia la nivelul şoldului este întreruptă. Ne explică dr. Vladimir Puşcaşu, medic primar Ortopedie şi traumatologie.

Necroza avasculară de cap femural este o formă de necroză a osului care apare din cauza blocării circulației sanguine spre capul femural. Privat de oxigen, țesutul osos se necrozează și moare. În formele ușoare, afecțiunea poate trece neobservată, însă în cele avansate produce durere, care poate iradia în zona inghinală, coapse, fese și chiar în genunchi. În timp, articulația șoldului se degradează și poate fi necesară înlocuirea ei, caz în care se montează o proteză de șold.

Afecțiunea este diagnosticată de medicul ortoped, în urma unei consultații și a unor investigații imagistice – radiografie sau examen RMN. În funcție de severitatea necrozei și de simptomele pacientului, specialistul va indica tratamentul potrivit, care poate presupune proceduri de fizioterapie și administrarea unor medicamente pentru controlul durerii, sau, în cazurile grave, poate fi recomandată artroplastia șoldului.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri