Cum recunoaștem un accident vascular cerebral

Data publicării:
Untitled
Dr. Iulia Petre, medic specialist Neurologie

Accidentul vascular cerebral ischemic acut se tratează, în urgenţă, prin tromboliză intravenoasă. Procedura presupune administrarea unei perfuzii ce conține o substanță care ajută la dizolvarea cheagului de sânge care blochează un vas. Cât de important este să se intervină rapid în aceste cazuri ne spune dr. Iulia Petre, medic specialist Neurologie.

Accidentul vascular cerebral (AVC) ischemic acut apare prin întreruperea circulației la nivelul unei zone a creierului ca urmare a blocării unei artere și reprezintă o urgență medicală majoră, pentru că poate duce la deces sau la sechele neurologice permanente. În prezent, tratamentul poate fi realizat prin extragerea cheagului (numită trombectomie) sau prin dizolvarea chimică a acestuia (tromboliză). Tromboliza pentru AVC se realizează prin administrarea prin perfuzie a unei substanțe care poate dizolva cheagul de sânge, restabilind astfel circulația prin vasul obstruat. Tromboliza poate fi efectuată doar în așa-numita fereastră terapeutică, adică în primele patru ore și jumătate de la producerea accidentului vascular ischemic.

Pentru ca pacientul să poată beneficia de tratamentul salvator, este esențial ca semnele accidentului vascular cerebral să fie recunoscute imediat, iar pacientul să ajungă cât mai repede la un departament de urgență specializat. Aici, va fi consultat de medicul neurolog și diagnosticul va fi confirmat imagistic, prin examen CT. AVC ischemic se manifestă cel mai adesea prin asimetria feței, evidentă mai ales la nivelul gurii, imposibilitatea de a ridica ambele brațe în mod egal și tulburări de vorbire sau imposibilitatea de a comunica.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri