Cum se produce ruptura ligamentului încrucișat anterior

Data publicării:
dr vladimir puscasu
Dr. Vladimir Pușcaș, medic primar Ortopedie și traumatologie

Unul dintre cele mai frecvente accidente la nivelul articulației genunchiului este ruptura de ligament încrucișat anterior. Se întâmplă după mișcări greșite care forțează articulația. Cum recunoaștem asemenea accidente și cum se tratează ne spune dr. Vladimir Pușcașu, medic primar Ortopedie și traumatologie.

Ruptura de ligament încrucișat anterior se produce în cele mai multe cazuri printr-un accident sportiv, ca urmare a unei mișcări greșite ce forțează articulația genunchiului. Pacientul aude o ușoară pocnitură, după care descrie o durere intensă a genunchiului, care se umflă și creează dificultăți la mers. Ligamentul încrucișat anterior este cel mai expus la astfel de leziuni, iar riscul este mai mare la femei decât la bărbați din cauza laxității ligamentare cauzate de hormonii estrogeni.

Tratamentul modern al rupturii de ligament încrucișat anterior se face printr-o intervenție minim invazivă numită artroscopie de genunchi, prin care ligamentul este reparat printr-o procedură numită ligamentoplastie. Ligamentul deteriorat este cel mai adesea înlocuit cu o grefă recoltată chiar de la pacient, în special din tendonul rotulian. Procedura este sigură și eficace, iar pacientul își poate relua activitatea uzuală după o perioadă de recuperare de 6 până la 12 săptămâni.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri