Sari la conținut

Spotlight, povestea reală din spatele filmului

Spotlight este numele echipei de jurnaliști de la cotidianul Boston Globe care se ocupă de anchetele speciale. La începutul anului 2002, Boston Globe a început să publice o serie de articole despre abuzurile sexuale comise de preoții catolici din Boston și împrejurimile acestei metropole americane.

În același an, în urma dezvăluirilor din presă, cinci preoți romano-catolici din regiunea Boston au fost puși sub acuzare pentru abuzuri sexuale asupra minorilor.

Ancheta jurnalistică a încurajat tot mai multe victime ale agresiunilor comise de preoții catolici să vorbească de coșmarul prin care au trecut, iar Biserica Catolică a devenit ținta acuzațiilor, pentru că ar fi încercat să mușamalizeze aceste cazuri.

Până la urmă, mai mulți preoți au fost acuzați de pedofilie, alții asupra cărora aplanau acuzații au fost retrași din parohiile lor sau au pierdut dreptul de a oficia slujbe.

Pentru dezvăluirile lor care au provocat un adevărat cutremut în rândul Bisericii Catolice, jurnaliștii de la Boston Globe au fost recompensați cu premiul Pulitzer.