L. Dragnea: Nu susțin numirea șefilor de regiuni, va fi o mare o problemă de legitimitate

Data publicării:
08042013 20m 20dragnea 20sefi 20regiuni-59420

Întrebat despre modul în care vor fi ocupate funcțiile de conducere la nivelul regiunilor, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că ar prefera organizarea unor alegeri, pentru a evita criticile privind numirile politice.

„Încă se discută, vă spun și opinia mea. A existat și varianta unor numiri pe interimatul ăsta de trei ani de zile, doi ani și jumătate, până în 2016, în vară. Nu susțin acestă variantă de numiri pentru că va fi o mare o problemă de legitimitate. Atunci chiar s-ar spune, și pe bună dreptate, că ar fi numiri politice, pentru că până la urmă, le face cel care este la putere șu nu este în regulă”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.

Eu susțin foarte mult varianta unor alegeri, acum, în 2013, indirecte, alegeri care să fie realizate de către aleșii locali din toată regiunea. Că sunt numai consilierii locali, că sunt și cei județeni și primari, este o discuție. Varianta ocupării funcției de președinte de regiune prin rotație ar avea un avantaj că ar mai potoli puțin patimile și orgoliile locale și ar avea un dezavantaj că ar creea foarte multă instabilitate într-o perioadă în care tot noi toți vom lucra să întărim acest sistem regional. Și dacă un președinte va gestiona regiunea șase luni de zile, apoi altul șase luni, s-ar putea ca din punctul de vedere al eficienței implementării cadrul instituțional în regiune să avem foarte mari probleme. Dar este o variantă luată în calcul și rămâne să o discutăm”, a precizat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a subliniat că este nevoie ca aceste alegeri, daca s-ar adopta această variantă, să fie organizate până în noaptea de revelion 2013 – 2014, pentru ca noul exercițiu financiar să prindă România cu noua structură administrativă finalizată.

Întrebat dacă la aceast eventual scrutin, USL va avea candidați comuni, liderul PSD a spus că la sistemul de alegeri indirecte orice partid poate să își depună listele cu candidați și că o eventuală decizie a USL de a merge pe liste comune va fi luată, probabil, în cadrul întâlnirii în care liderii USL vor discuta dacă vor merge „la pachet” și la alegerile europarlamentare.

„Dacă, Doamne ferește, vom rămâne la varianta prin rotație, nu vă pot răspunde la întrebarea asta”, a spus Liviu Dragnea.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri