RAPORT DE ȚARĂ. Județul Dolj: Povestea de viață a oamenilor din satul Rast

Data publicării:
1903rast-55736

Tragedia produsă în aprilie se putea repeta oricând. Aşa că guvernanţii au hotărât. Se va construi un sat nou, Rastul Nou. 800 de familii urmau să fie strămutate. Şi, după o primăvară şi o vară, Doljul a avut cel mai nou sat de pe harta ţării. Doar că satele se mută pe hârtie, în sufletele oamenilor niciodată. Aşa că, din cele peste 3.000 de persoane care ar fi trebuit să traiască în case noi, doar o treime au şters lacrimile şi amintirile şi s-au mutat.

Batrâna Ana nu s-a mutat. Când au venit apele, bărbatul îi era bolnav la pat. Acolo i-a şi murit, pe vechea vatră a satului. Nici ea n-a mai plecat. De şapte ani, doarme în grajd. Are 81 de ani şi casa nouă pe care Guvernul i-a făcut-o, i-a plăcut. Dar n-a avut bani să se mute în ea.

Am stat în ghidici până s-a tras toată apa. Când am venit aici, un' să intru eu? Am stat în grajdul calului o iarnă, până am făcut şofrul căruţei colea şi l-am tencuit, l-am văruit şi eu şi am zăcut aici”, spune bătrâna.

Casele de la Rastul Nou s-au ridicat cu o investiţie guvernamentală de 15 milioane de lei şi multe scandaluri legate de contractele date prin atribuire directă.

Nici acum, la şapte ani de când apele Dunării s-au prăvălit peste Rast, oamenii nu cred că totul a fost o întâmplare. Că natura a fost cea care le-a distrus rostul şi viaţa. Discuţiile despre noaptea de 14 aprilie 2006, când digul de la Catane s-a rupt şi a început prăpădul, nu s-au terminat şi nu se vor termina curând. Oamenii nu cred că Dunarea a fost cea care i-a pedepsit. Şi acesta este poate cel mai puternic motiv pentru care nu şi-au părăsit casele din vechea vatră a satului.

Atunci, inundaţiile au fost din cauza Guvernului, a forului tutelar, a ... ce să mai, într-un cuvânt, după mine, a şmecherilor şi a profitorilor, că ei şi-au făcut diguri pe vale, cu peşti, cu nu ştiu ce şi a fost blocat Lunca Dunării. Că Dunărea are o Luncă a ei, unde se revărsa şi îşi revenea”, se plânge un localnic.

Cea mai nouă localitate de pe harta ţării, Rastul Nou, e o nălucă. N-are şcoală, n-are dispensar, n-are biserică. N-are niciun Dumnezeu. Oamenii sunt năluci si ei. Nu s-au obişnuit cu locul şi nu-şi găsesc rostul. Legături de-o viaţă s-au pierdut. Unii au rămas în vechea vatră. Alţii, puţini, s-au mutat şi au început o viaţă nouă. Străzile sunt pustii, casele mai cenuşii ca oriunde, sufletele oamenilor sunt triste, iar liniştea te asurzește. Guvernul, ONG-urile, oamenii cu dare de mână au încercat să-i ajute pe oamenii din Rast. Le-au dat case, alimente, haine. Dar nimeni nu poate să-i dea un suflet Rastului Nou.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri