RAPORT DE ȚARĂ. „Ochii Sibiului” și rețeaua de tuneluri subterane

Data publicării:
1503sibiu1-54958

Este de ajuns o simplă plimbare prin centrul istoric al Sibiului ca să ai senzaţia că eşti cufundat în legend. Piaţa Mare a oraşului a înfruntat secole de istorie. Dacă în Evul Mediu aici vrăjitoarele erau arse pe rug, iar răufăcătorii puşi la ghilotină, în zilele noastre acest loc este gazda celor mai mari festivaluri de artă sau muzicale din Europa de Est.

Pe lângă zidurile pietruite ale cetăţii şi clădirile fastuoase întâlnite la fiecare pas, Sibiul are şi elemente arhitecturale mai puţin cunoscute, dar cu un potenţial turistic la fel de mare. Este vorba despre aşa numiţii ,,ochi ai Sibiului” şi de o reţea de tuneluri subterane, care ascunde foarte multe legende.

Pe cât de ciudat poate să pară, pe atât de adevărat este că oriunde te vei plimba prin Sibiu, vei simţi că eşti urmărit. De altfel, mulţi turişti străini au senzaţia că acoperişurile caselor îi privesc atent şi chiar fac glume pe tema aceasta.

„Ştiu despre aceşti ochi, din Germania. Ba chiar am un prieten care şi-a pierdut un ochi şi de aceea am venit până aici!”, spune un turist neamț.

Este de ajuns să priveşti spre acoperişurile clădirilor pentru a realiza că acest lucru, chiar se întâmplă! Sunt ,,ochii Sibiului", nimic altceva decât nişte ferestre mici de forme diferite, toate poziţionate în mijlocul acoperişurilor.

,„Ochii Sibiului” au fost costruiţi la început cu un rol practic şi anume de a asigura ventilaţia în podurile caselor. Cu timpul, ferestrele au devenit un adevărat simbol al oraşului: sunt ochii larg deschişi ce veghează asupra localnicilor şi turiştilor. Inedit este că aceşti ochi i-au supărat atât de tare pe mai marii regimului comunist, încât în anii 60 au vrut să dărâme toate clădirile din centrul istoric al Sibiului.

Un arhitect de renume al acelor vremuri s-a opus, şi a reuşit să păstreze Ochii Sibiului deschişi înspre lumea întreagă. Înainte de 2007, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală, au fost recondiţionate în jur de 40 de faţade ale clădirilor şi pasajelor istorice din Sibiu. „Ochii Sibiului” au fost practic curăţaţi şi cosmetizaţi.

Departe de imaginea fastuoasă pe care o afișează clădirile din centrul istoric, Sibiul ascunde un spațiu architectural cu un potențial turistic cel puțin la fel de mare. Este vorba despre o rețea de tuneluri, veche de sute de ani, despre care se spune că face legătura între cele mai importante clădiri din oraș.

La Sibiu, legendele locului spun că tunelurile ar fi apărut prin Evul Mediu, când cetatea ar fi fost puternic lovită de ciumă, iar bolnavii pe moarte ar fi fost aruncați sub pământ. Mai sunt, însă şi alte ipoteze.

În Evul Mediu, rolul acestor tuneluri era unul foarte important din punct de vedere militar. Străjerii le foloseau ca să-i surprindă pe atacatorii care încercau să pună mâna pe cetate.

Uneori, tunelurile erau folosite ca şi închisoare, după cum reiese din scrierile acelor vremuri. Legendele spun că în Evul Mediu erau întemnițați răufăcatorii, dar și vrăjitoarele înainte să fie arse pe rug.

Tunelurile există prin adâncurile Sibiulului de aproape o jumătate de mileniu şi străbat orașul spre toate cele patru puncte cardinale. Acum, autorităţile iau în calcul să le valorifice şi să le introducă într-un circuit turistic.

Dovezile rezistenţei Sibiului în faţa cotropitorilor continuă cu zidurile cetăţii, care şi-au păstrat neatinsă imaginea impunătoare. Zidurile sunt împărţite pe trei rânduri care împrejmuiesc Centrului Istoric al Sibiului. Aceste ziduri au fost construite din cărămidă și se păstrează foarte bine, aducând Sibiului un aer de oraș medieval.

Pentru a investi în promovarea acestor mistere cu tentă turistică, este nevoie de o contribuţie substanţială venită din fonduri europene. De altfel, o miză a regionalizării este atragerea de bani europeni pentru turism.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, campania Raport de ţară face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. Din Braşov, Sibiu, sau de oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiuneaRaport de ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri