RAPORT DE ȚARĂ. Planuri mărețe la Călărași: hidrocentrală pe Dunăre

Data publicării:
calarasi-1

Călărăşenii ar putea să îşi lumineze locuinţele cu energia electrică produsă chiar lângă casele lor. Autorităţile din Călăraşi vor să obţină banii necesari, peste 1 miliard de euro, ca să construiască o hidrocentrală pe Dunăre. În acest fel, nu ar mai fi nevoie de construcţia unui pod peste Dunăre, până la Silistra.

Hidrocentrala nu este singurul proiect măreţ la care visează conducătorii judeţului şi au în plan să le deschidă bucureştenilor drum pe Dunăre până în Călăraşi. Este vorba despre canalul Bucureşti-Călăraşi, o investiţie care ar ajunge la trei miliarde de euro.

Autorităţile din Călăraşi au adus 40 de milioane de euro, fonduri europene, pentru trei drumuri judeţene, care să facă legătură între localităţile din sudul judeţului şi Autostrada Soarelui, situată în nord. Totuşi, există loc pentru mai bine.

Uniunea Europeană vrea să facem autostrăzi, dar toate autostrăzile acestea trebuie să fie căi de rulare în legătură directă cu drumuri care să aducă către autostrăzi toate celelalte zone. De aceea, noi am construit trei drumuri care să facă legătură între sudul judeţului cu nordul judeţului, dar totuşi între cele trei linii, există spaţii, iar pentru perioada următoare, dacă noi reuşim să mai facem două artere de la nord la sud, către autostradă, practic tot judeţul Călăraşi este legat de autostradă şi poate să se ajungă rapid în aceste zone. Nu mă gândesc la cetăţenii care ar beneficia de autostradă, ci mă gândesc la investitorii care ar putea să coboare de pe autostradă în orice zona a judeţului Călăraşi, la investiţiile care ar putea să aibă intenţia să le facă”, a declarat Răducu Filipescu, preşedintele Consiliul Judeţean Călăraşi.

Marile proiecete ale judeţului sunt însă, legată de Dunăre. Călăraşiul are de administrat 150 de kilometri din lungimea Dunării, fiind cel mai lung sector al Dunării într-un judeţ.

Suntem susţinători fervenţi ai canalului Dunăre/Bucureşti care se duce undeva la trei miliarde de euro ca investiţie, iar o hidrocentrală se duce la 1,5 miliarde. Dacă aduc investiţiile astea în Călăraşi, în anii care vin, Călăraşiul nu mai are nici o problemă. Dacă domnul Ponta îmi aprobă aceste două investiţii, poate să scoată Călăraşiul de pe hartă, că nu ne mai trebuie nici un ban, decât să ne facem astea două mari proiecte. Canalul Dunăre-Bucureşti, 10.000 de locuri de muncă, iar ca să construieşti o hidrocentrală, îţi trebuie trei judeţe ca să muncească acolo, nu vorbesc de banii care se ruleza acolo 5 ani de zile. Deci un întreg lanţ care începe să funcţioneze dacă ai două investiţii de genul acesta”, a mai susţinut Răducu Filipescu.

Ca infrastructură, deţinem, şi asta e o sarcină, o obligaţie, cel mai lung segment de Dunăre. Avem şi două-trei proiecte mari de infrastructură, proiecte naţionale. Este vorba despre podul de la Călăraşi spre Silistra, care ar trebui să deservească un culoar trasnfrontalier, paneuropean, care ar trebui să ducă de la Marea Baltică până în Peninsula Balcanică”, a completat Cornel Coman, subprefectul Judeţului Călăraşi.

Ca să treacă Dunărea, călărăşenii, dar şi o parte dintre turişti folosesc bacul, din localitatea Chiciu. Peste 100 de oameni trec peste Dunăre în fiecare oră. Linia feribotului este încă blocată pentru că autorităţile româneşti şi cele din Bulgaria nu au ajuns încă la o înţelegere.

Bulgarii au cedat partea lor din complex companiei naţionale a porturilor, dar nu au găsit o firma care să gestioneze transportul fluvial. Au cerut autorităţilor române să se ocupe de găsirea unei astfel de firme, dar nici până acum nu a fost găsită nicio soluţie.

Revenind cu picioarele pe pământ, tot apa este cea care le dă bătăi de cap autorităţilor. În derulare este un proiect european pentru a rezolva problema canalizării din judeţ. Puţin peste 30% dintre gospodăriile călărăşene au canalizare.

Conform statisticilor, judeţul Călăraşi este printre ultimele judeţe când vine vorba de numărul locuinţelor care au baie în casă. Este la coadă clasamentului, pe locul 37, cu doar 40% de gospodării care au baie în interiorul casei.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri