RAPORT DE ȚARĂ. Siliştea Gumești a lui Marin Preda, comoara judeţului Teleorman

Data publicării:
teleorman

Parte a regiunii Muntenia, judeţul Teleorman este cel mai sudic punct al ţării, mărginit de Dunăre - graniţa naturală cu Bulgaria.

Reşedinţa judeţului este în cel mai tânăr dintre oraşele teleormănene, la Alexandria. Numele oraşului vine de la domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, ale cărui oseminte se şi găsesc depuse astăzi într-un monumental sarcofag din Catedrala Episcopală Sfântul Alexandru.

Aproape de confluenţa Oltului cu Dunărea se află azi oraşul Turnu Măgurele. Parcul central al oraşului este replica unui parc similar din Viena. Vecinătatea cu fluviul a transformat zona într-una dintre cele mai dezvoltate economic înainte de 1989. Oraşe-port, Turnu Măgurele şi Zimnicea ofereau mari posibilităţi de transport fluvial şi de amplasare a unor obiective industriale.

Cutremurul din 1977 a avut efecte devastatoare asupra oraşului, distrus în proporţie de aproape 90%, ceea ce a condus la reconstrucţia sa din temelii. Ulterior, s-a dovedit că distrugerile nu au fost cauzate de seism, ci de autorităţile comuniste locale, care au reconstruit localitatea după planurile şi stilul urbanistic comunist.

O bună parte din banii pentru reconstrucţie au fost donaţi de Germania şi Austria. Multe clădiri începute acum 20 de ani au rămas neterminate pâna în ziua de azi.

Cândva puternic oraş industrial, cu mii de angajaţi în cele 3 mari fabrici - de pasmanetrie, de ţevi sudate şi de zahăr - Zimnicea a decăzut puternic după 1989, când cei mai mulţi dintre locuitorii săi s-au întors la activitatea de bază – agricultura.

În locul în care se află astăzi portul a fost punct de trecere şi totodată de tranzacţii comerciale încă din epoca bizantină. După anul 2000, portul a cunoscut o spectaculoasă renaştere, fiind astăzi dotat cu instalaţii moderne de încărcare-descărcare.

Nord-estul judeţului este bogat în rezerve de ţiţei şi gaze naturale. În zona Videle au fost instalate multe sonde petroliere, funcţionale de câteva decenii.

Aş dori să folosesc trei sintagme pentru o caracterizare mai obiectivă a acestui judeţ. Viitor-speranţă, şi spun asta pentru că nu concep un viitor al acestui judeţ, lipsit de speranţă. Agricultură ecologică. Avem un potenţial imens comparativ cu cel al granzilor din regiunile Uniunii Europene. Ospitalitate, omenie, sunt trăsături definitorii ale cetăţenilor din acest judeţ”, a afirmat Adrian Gâdea, de la Consiliul Județean Teleorman.

Printre comorile nebănuite ale Teleormanului este Siliştea Gumești, comuna natală a lui Marin Preda şi spaţiu de origine al Moromeților.

Atmosfera de roman încă se simte în Siliştea, iar "Poiana lui Iocan", de la marginea aşezării încă atrage curioşi. Dar parcă şi mai mult stârneşte curiozitate o altă localitate din Teleorman. Despre palatele romilor din Buzescu s-a dus vestea în toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri