RAPORT DE ȚARĂ. Supa de bolovan, mâncarea inedită din Caraș-Severin

Data publicării:
19042013 20supa 20de 20bolovan-61563

„Prima dată în zama asta trebuie să punem ceapă”, spune bucătarul.

Se adaugă morcovii și verdeața, în timp ce piatra se încalzește bine.

„După 2-3 fierberi, bolovanul pierde sărurile minerale, şi atunci trebuie să vă duceţi până după Reşiţa, la Văliug”, explică bucătarul.

Urmează carnea de pui și cea de porc, iar apoi condimentele. Când bolovanul a ajuns la 220 de grade Celsius, se poate pune în oală.

„Trebuie lăsat cu răbdare până ajunge la 250 de grade. Băgat în oală, în 10 minute zama-i gata.”

Ingredientul minune nu e însă unul oarecare. Ci unul cu totul și cu totul special.

„Bolovanul? Neapărat de la poalele muncelui Semenic trebuie să fie. Piatră tare, încrâncenată. Bazalt ori granit că ăla are niște săruri minerale mai speciale care dau gustul”, spune bucătarul Mihai T. Ioan.

„E gust interesant, niciodată nu am mâncat aşa o combinaţie de gusturi”, spune un localnic.

„Ciorba de bolovan face subiectul unei nuvele scrise de Vasile Voiculescu, un mare prozator român. După ce am testat-o eu exact ca în povestea respectivă am primit un mesaj de la un prieten din Elveția, un bucătar Iacob numit, care mi-a spus: uite eu lucrez cu bolovanii direct din râu încălziți în foc”, mai spune Mihai Ioan, maestru bucătar.

Ciorba de bolovan e făcuta și în Elveția, un fel de mâncare spectaculos, care cucerește prin gust și poveste.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri