Cele mai importante bătălii din istoria poporului român: Mărăști

Data publicării:
marasti

Atacul infanteriei romane începe la adăpostul întunericului. Este 24 iulie 1917. Armata română este poziţionată pe un deal de lângă Mărăşti. Cea germană ocupă localitatea. Un puternic atac de artilerie începe în jurul orei 12. Continuă timp de 8 ore. Liniile inamice germane sunt slăbite. 12 breşe sunt create în rândurile de sârmă ghimpată. La adăpostul întunericului, soldaţii români atacă la baionetă poziţiile germane. Românii ajung în Mărăşti. Nemţii sunt încercuiţi. Rezultatele primei zile de ofensivă: o pătrundere de aproximativ 3 km în dispozitivul inamic și o spărtură a frontului pe o lungime de 10 km, 2000 de prizonieri, capturi de armament și muniție.

Ziua a doua. Atacurile românilor continuă. Pe 25 iulie, armata noastră ia în calcul inclusiv un atac dinspre Nămoloasa, ajutată de trupele ruseşti. Doar că acestea nu mai ajung. Ruşii pleacă spre Ucraina. Atacul de la Nămoloasa e contramandat.

Generalul Alexandru Averescu susţine continuarea atacului pentru evacuarea totală a germanilor din Valea Putnei. Armata a II-a română continuă să atace poziţii ale nemţilor timp de două zile.

Ziua a treia, frontul Mărăşti. Regimentele 17 şi 18 atacă pe direcţia Vizantea-Dealul Lozea. Se ajunge până la periferia Sovejei. Până seara, Soveja este eliberată. Culmea Răchitaşul Mare este cucerită.

Seara, militarii noştri se retrag în tranşee şi fac bilanţul: 7 kilometri distruşi din linia inamică germană, plus eliberarea Sovejei. Germanii pierd jumătate din efectivele de luptă şi 40 de tunuri.

Pe 28 iulie, linia frontului inamic este distrusă. Noua graniţă a ţării este trasată pe direcţia Măgura Caşinului-Valea Sării. O victorie de moral a armatei române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri