SPECIAL Digi24. Regele Mihai, cea mai importantă decizie

Data publicării:
regele mihai

Regele Mihai I al României este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii și văr de gradul trei cu regina Elisabeta a II-a.

Nepot al regelui Ferdinand, Mihai de Hohenzollern a devenit rege la vârsta de cinci ani, sub o regență. În 1930 a fost însă detronat de tatăl său, Carol al II-lea și a revenit la tron în 1940, după abdicarea acestuia, în toiul celui de-Al Doilea Război Mondial. Inițial, conducătorul de facto a fost însă mareșalul Ion Antonescu.

Regele Mihai a cerut ieșirea din război

Cea mai importantă decizie a regelui Mihai este legată de oprirea războiului împotriva URSS. Opoziția democratică considera continuarea războiului alături de Hitler drept irațională și a început convorbiri cu Aliații. În aceste condiții, la 23 august 1944, regele Mihai îi cere mareșalului încă o dată ieșirea din război, iar în urma refuzului, Ion Antonescu este arestat.

Regele Mihai intră în grevă regală în august 1945 și refuză să semneze decretele Guvernului comunist Petru Groza.

Falsificarea alegerilor din 1946 și procesele politice contra liderilor democratici precum Iuliu Maniu sau Dinu Brătianu pregătesc terenul pentru îndepărtarea regelui. La 30 decembrie 1947, regele Mihai este nevoit să semneze abdicarea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri