Sari la conținut

Portret. Cine este Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei

Marian Munteanu este unul dintre reprezentanții marcanți ai mișcărilor pentru drepturi civile și instaurare a democrației în România la începutul anilor 90. În timpul Mineriadei din iunie 1990, Marian Munteanu a fost bătut crunt de mineri.

Preşedinte al Ligii Studenţilor în 1990, Marian Munteanu a fost reţinut în timpul evenimentelor din iunie de două ori. Prima oară a fost luat de acasă, în zorii zilei de 13 iunie. A doua - a fost preluat pe o targă de la Urgenţă, pe 18 iunie, şi dus la închisoarea Jilava. În data de 14 fusese bătut crunt de mineri. Deţinut politic al anului 1990, alături de alte sute de studenţi şi intelectuali arestaţi de mineri, politişti şi ofiţeri de informaţii, Marian Munteanu a fost eliberat abia pe 2 august.

Eram acuzat, am aflat ulterior, de tentativă de lovitură de stat, de înlăturarea ordinii democratice şi de instaurarea dictaturii în România. Râdeam în celulă. A venit procurorul şi am început să râd când am auzit asemenea prostii, iar probele erau poza cu tipul ăla cu barbă şi două-trei declaraţii ale unora, cum că eu am instigat lumea să atace şi să dea jos pe domnul Iliescu”, povestea Marian Munteanu la Digi24.

Deși a fost, poate, cel mai cunoscut reprezentant al protestatarilor din Piața Universității, Marian Munteanu nu s-a implicat în viața publică în anii ce au urmat Mineriadelor.

Zece ani am predat la o universitate, Etnologie şi Antropologie, am lucrat în Resurse Umane, tot în Bucureşti, şi acum sunt cercetător asociat la Institutul de Sociologie al Academiei şi îmi petrec timpul, în mare măsură, cu cercetările din profesia mea”, spunea el într-un interviu pentru Digi24.

Este vorba despre Universitatea din București. De altfel, în 2005 a devenit Doctor al Universității din București, specializarea etnologie și folclor.

Marian Munteanu a fost unul dintre primii membri ai Asociaţiei 21 Decembrie. În perioada 1992 - 1995 a avut şi prima iniţiativă politică. A înfiinţat Mişcarea pentru România, o organizaţie cultural politică de tineret al cărui obiectiv era înfiinţarea unui partid de orientare naţional democrată. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă.

În 2000 a fost propus candidat la alegerile prezidenţiale din partea Alianţei Naţionale, rezultată din unirea Partidului Unităţii Naţionale cu Partidul Naţional Român, condus de Virgil Măgureanu, fost şef SRI. În final, Marian Munteanu nu s-a mai înscris oficial în cursă.

Pe aceeași temă