Statul la stat. Pentru că sunt stresați, judecătorii CCR primesc spor „de risc” și spor de „suprasolicitare neuropsihică”

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
judecatorii curtii constitutionale în şedinţă
Curtea Constituţională a României. Foto: Inquam Photos Photos/Octav Ganea

Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri pentru acelaşi lucru. Mai exact pentru faptul că sunt... stresaţi. Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică. Documentele oficiale arată că judecătorii se stresează cel mai tare pentru că... atenţie... sunt speciali şi unici. De asemenea, nivelul de stres creşte atunci când se întâlnesc cu oameni din alte ţări. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la Stat.

Reporter: Vă deranjez o secundă, de la Digi24 suntem. Dacă îmi permiteţi, numai puţin. Domnule judecător..., domnule judecător... Se poate măcar să vă spun despre ce este vorba?
Cristian Deliorga, judecător CCR: Nu că abia am venit, nici nu am intrat bine în sală.
Reporter: Daţi-mi voie să vă spun despre ce e vorba, nu este legat de vreo speţă de astăzi.

Dacă ar fi avut amabilitatea să ne asculte, l-am fi întrebat pe domnul judecător cât este de stresat. Şi nu este o glumă sau o ironie. Potrivit documentelor oficiale, judecătorii Curţii Constituţionale primesc, în fiecare lună, spor de stres. Şi nu unul, ci două. Să le luăm pe rând... Mai întâi, le intră în cont sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, pe care care îl primesc toţi magistraţii şi personalul din justiţie. Valoarea acestuia este de 25 la sută din indemnizaţia brută lunară. Cum un judecător CCR încasează un salariu de 29.269 lei brut, sporul ajunge la 5.660 de lei.

Reporter: Domnule Varga. Bună dimineaţa. Daţi-mi voie, o simplă întrebare, nu este legat de speţele pe care le aveţi, de la Digi24 suntem.
Attila Varga, judecător CCR: Mă grăbesc.
Reporter: Este legat de nişte sporuri pe care le luaţi. Sporul de suprasolicitare nervosă, îl luaţi de două ori, practic. Domnule Varga..

Apoi, judecătorii CCR dar şi angajaţii instituţiei primesc un spor de 15 la sută din indemnizaţie pentru muncă în condiţii vătămătoare. Adică alţi 4.390 de lei pe lună. Iar aici apare surpriza: condiţii vătămătoare înseamnă inclusiv suprasolicitarea neuropsihică. Deci, pentru aceeaşi activitate şi acelaşi stres, primesc două sporuri. Nu li se pare nimic anormal. Ba, unii dintre ei au devenit brusc irascibili atunci când le-am solicitat un punct de vedere.

Daniel Morar, judecător CCR: Aşa, şi? De ce ne aşteptaţi pe toţi să ne întrebaţi de venituri?

Reporter: O foarte scurtă întrebare, nu este legată de speţele pe care le aveţi astăzi.
Daniel Morar, judecător CCR: Aşa...
Reporter: Am văzut pe siteul dumneavostră la veniturile pe care le aveţi...
Daniel Morar: Ei, lăsaţi-mă, domnule, cu veniturile. Întrebaţi preşedintele, de ce ne aşteptaţi pe toţi să ne întrebaţi de venituri?
Reporter: Sunteţi un judecător care ia aceste venituri
Daniel Morar: Aşa, şi?
Reporter: Sunt două sporuri pe care le luaţi...
Daniel Morar: Aşa şi?
Reporter: Vreau să vă întreb să lămuresc asta.
Daniel Morar: Păi nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi contabilitatea.
Reporter: Păi dumneavostră le luaţi, domnule Morar
Daniel Morar: Ei, asta-i bună... Cine face legea?
Reporter: Nu înţeleg de ce vă supăraţi.
Daniel Morar: Cine face legea?
Reporter: Cum adică cine...
Daniel Morar: Eu o fac?
Reporter: Dar nu e o acuzaţie, vreau doar să vă întreb de ce la cumulaţi.

Judecătorii şi angajaţii Curţii sunt stresați pentru că „sunt speciali şi unici”

Pentru a vedea ce îi stresează cel mai tare pe judecătorii CCR, am mers la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Muncii „Alexandru Darabonţ”. Personalul de aici a întocmit buletinul de expertiză în baza căruia judecătorii şi angajaţii Curţii primesc sporul pentru muncă în condiţii vătămătoare. Din document aflăm că judecătorii sunt stresaţi pentru că... atenţie... sunt speciali şi unici.

Directorul institutului care a întocmit buletinul de expertiză pentru condiții vătămătoare: Nu ştiu să vă spun...

Reporter: Puteţi să îmi daţi un exemplu, ca să înţeleg, să îmi daţi un exemplu, dacă acestă instituţie are un statut special prin natura activităţii, care ar fi o altă instituţie care nu ar avea un asfel de statut?
Doru Darabonţ, director INCDPM: Nu ştiu să vă spun...
Reporter: Adică să înţeleg, să pun în balanţă.
Doru Darabonţ: Nu, nu aş putea să fac o astfel de ierarhizare, să identific o instituţie mai puţin importantă... Prin faptul că este unică, prin faptul că are un specific al activităţii unic.

Apoi, documentul oficial, arată că membrii Curţii Constituţionale se stresează atunci când întâlnesc alţi oameni care provin din medii culturale diferite. Iar când interlocutorii mai au şi funcţii importante în alte Curţi Constituţionale sau Curţi Supreme, stresul se poate amplifica.

Doru Darabonţ, director INCDPM: Sigur, există diferenţe culturale, diferenţe de interacţionare care pot genera astfel de situaţii, de creare a unui nivel de stres tocmai pentru a nu crea anumite probleme, pentru a nu...
Reporter: În ce sens, probleme?
Doru Darabonţ: Pentru a nu greşi în protocolul pe care îl au de desfăşurat.
Reporter: Am înţeles. Deci în momentul în care judecătorii de la Curte se întâlnesc, de exemplu, cu alţi judecători de la alte Curţi Constituţionale, atunci pentru ei ăsta este un factor de stres.
Doru Darabonţ: Ar putea fi, în anumite situaţii.

Judecătorii au refuzat orice dialog în privinţa cumulării celor două sporuri pentru stres

Specialiştii au mai identificat şi alţi factori care îi stresează pe judecători dar şi pe angajaţii Curţii: presiunea mediatică şi a opiniei publice, volumul crescut al activităţii, ritmul de lucru intens, complexitatea sarcinilor de serviciu, statul prea mult în faţa calculatorului sau dezechilibrul dintre muncă şi viaţă extraprofesională.

De la înălţimea funcţiei pe care o ocupă, judecătorii au refuzat orice dialog în privinţa cumulării celor două sporuri pentru stres.

Marian Enache, judecător CCR: Vrem oficial să trimiteţi şi vă răspunde oficial instituţia.
Reporter: Păi, vreau să îmi răspundeţi dumneavostră, că dumneavostră luaţi sporul acesta.
Marian Enache: Instituţia vă răspunde pe o bază legală, nu eu aşa spontan
Reporter: Păi, e sporul pe care îl luaţi dumneavostră, domnule Enache.

Reporter: Sărut mâna, doamnă. De la Digi24 vă deranjez, o secundă doar. Doamna Pivniceru...
Mona Pivniceru, judecător CCR: Nu.
Reporter: Nu este legat de activitatea Curţii. Doamnă!
Mona Pivniceru: Cum?
Reporter: Nu este legat de activitatea propriuzisă a Curţii, vreau să vă întreb de două sporuri pe care le luaţi. Am luat documentul de pe siteul Curţii Constituţionale.
Mona Pivniceru: Avem birou de presă, vorbiţi cu preşedintele.
Reporter: Vreau să vorbesc cu dumneavostră.

„Sporurile se acordă în baza legilor existente. Președintele Curţii Constituţionale nu doreşte să facă alte comentarii”

Am fi vorbit şi cu preşedintele Valer Dorneanu dar nu a fost cu putinţă. A doua zi echipa Digi24 a mers din nou în faţa sediului CCR care se află în incinta Palatului Parlamentului. Valer Dorneanu, dar şi alţi judecători, au ales să intre în clădire prin altă parte. La vederea nostră, inclusiv Mona Pivniceru a întors maşina preferând intrarea de la Senat.

Reporter: O să intre pe la Senat, probabil. Deci ne-a văzut că suntem aici, a întors maşina şi intră pe la Senat, practic... Doamna Pivniceru...

În aceste condiţii am solicitat, oficial, Biroului de Presă al CCR un interviu cu preşedintele Valer Dorneanu. Ni s-a transmis că cele două sporuri de suprasolicitare neuropsihică şi condiţii vătămătoare se acordă în baza legilor existente, iar şeful Curţii Constituţionale nu doreşte să facă alte comentarii. În plus, judecătorii primesc şi spor pentru păstrarea confidenţialităţii: 1.133 de lei brut, lunar. Au cazarea şi transportul gratuite şi primesc diurnă de câte ori se deplasează la şedinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri