6 tone de tutun pentru narghilea au fost reținute de vameșii români

Data publicării:
342554970_781325256586462_1815710714340793182_n
6 tone de tutun pentru narghilea au fost reținute de vameșii români. Foto: Autoritatea Vamală Română/Facebook

Inspectorii vamali au descoperit, în urma unui control derulat la punctul de frontieră Siret, într-un mijloc de transport înmatriculat în Ucraina, 600 de baxuri cu tutun pentru narghilea, în greutate de şase tone, se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii Vamale Române.

"În luna aprilie, în scopul combaterii fraudei şi pentru a preveni activităţile comerciale ilegale, Autoritatea Vamală Română a iniţiat o activitate de analiză de risc în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) pentru un transport de tutun de narghilea, aflat în tranzit pe teritoriul României. Tranzitul a fost deschis la Biroul Vamal de Frontieră Otopeni şi era destinat unei firme din Ucraina. În consecinţă, în data de 19 aprilie 2022, inspectorii vamali s-au deplasat la Biroul Vamal de Frontieră Siret unde au identificat mijlocul de transport, respectiv un ansamblu rutier, format din microbuz şi remorcă, înmatriculat în Ucraina. Şoferul, un bărbat cu dublă cetăţenie româno-ucraineană, se prezentase pe sensul de ieşire din România, transportând conform documentelor vamale 600 de baxuri cu tutun pentru narghilea, mai exact 6.000 de kg", se precizează în comunicat.  

Valoarea mărfurilor menţionată în factura însoţitoare era de 117.000 de dolari. Potrivit Agerpres, în acest caz, acciza aferentă celor şase tone de tutun de narghilea este în cuantum de trei milioane de lei.

"Ca urmare a verificărilor suplimentare efectuate de către Autoritatea Vamală Română în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), s-a constatat că firma destinatară era inactivă fiscal, întrunindu-se astfel elementele constitutive al infracţiunii de prezentare de documente falsificate la autoritatea vamală, prevăzute la art. 273 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal a României", mai notează Autoritatea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cele şase tone de tutun de narghilea care fac obiectul încălcării reglementărilor vamale în vigoare au fost reţinute de către Autoritatea Vamală Română, şi au fost predate, împreună cu ansamblul auto în care erau transportate, SPF Siret - ITPF Sighet pentru continuarea cercetărilor.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri