Analist economic: Creşterea salariilor în funcţie de studii poate anula până la 75% din profitul tuturor companiilor active în România

Data actualizării: Data publicării:
taieri salarii romania shutterstock_754998493 (1)
FOTO: Shutterstock

România are o creștere economică bazată în mare parte pe consum. În lipsa unor investiții, o asemenea creștere economică se poate întoarce împotriva noastră, avertizează specialiștii. Analistul economic Iancu Guda a explicat la Digi24 de ce salariile nu pot creşte sustenabil şi care sunt vulnerabilităţile economice reale ale României.

Câştigul salarial mediu net a fost de 3.101 lei în mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%). Cele mai mari salarii au fost înregistrate în IT, iar cele mai mici în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Explicația: în aprilie a fost Paștele, iar cei mai mulți angajați au fost recompensați cu prime, de aici și nivelul salariului mediu net mai ridicat in aprilie şi mai scăzut în mai.

Cel mai mare salariu mediu net a fost în mai în domeniul IT - 6.946 de lei. Cel mai mic în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte - 1.782 de lei.

În sectorul bugetar, cele mai mari creșteri ale salariului au fost, comparativ cu aprilie, în învățământ, +2,6%, în administrația publică, +1,4% și în sănătate, vedem aici un plus de jumătate de procent. Amintim și de creșterea economică de 5% din primul trimestru al anului, pe care Institutul Național de Statistică o reconfirmă astăzi.

Dinspre Palatul Victoria optimismul e mare privind sfârșitul anului. Guvernul mizează pe o creștere economică de 5,5%.

Analistul economic Iancu Guda a explicat la Digi24 de ce nu vor mai creşte salariile şi care sunt vulnerabilităţile economice reale ale României.

Avem o creştere pe consum şi stocuri, consum care se duce în importuri şi creează deficit comercial foarte mare, punând presiune pe moneda naţională. Nu e sustenabila creşterea, e înregistrată în paralel cu cel mai mare deficit fiscal raportat la PIB, din Europa, cea mai mare inflaţie din Europa, cel mai mare deficit comercial, cea mai accelerată depreciere a monedei naţionale. Toate aceste vulnerabilităţi arată că nu avem creştere sustenabilă”, a afirmat analistul economic.

Potrivit acestuia, salariile nu mai pot creşte sustenabil nici la stat, nici la privat, în condiţiile în care România plăteste oricum salarii în sectorul public raportat la veniturile publice încasate de 32,6%, adică cea mai mult din Europa, unde media e 22%.

Nu colectăm venituri din cauza evaziunii fiscale, dar dăm salarii foarte mari pe datorie”, a conchis analistul economic.

Iancu Guda a făcut referire şi la proiectul care propune venituri în funcţie de studii: „Dacă se majorează salariul minim pentru absolvenţi de la 2.080 lei brut la 4.577 cât e în proiect e o creştere de 120%. Putem vorbi de o anulare, o confiscare a cel puţin o treime din profiturilor tuturor companiilor active în România, procent care se poate duce chiar la 75%, deci de trei sferturi din profitul tuturor companiilor active din România, pentru că nu ştim exact câţi din salariaţii de azi cu studii superioare sunt plătiţi la nivelul salariului minim”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri