Video Azilul groazei din Mureș. Mărturia cutremurătoare a unui pacient: Eram ascunși în beci, să nu ne vadă controlul. Luam bătaie fără motiv

Data actualizării: Data publicării:
Cei trei inculpaţi din dosarul DIICOT referitor la azilul de la Bărdeşti, Mureș, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei şedinţe de judecată care a durat aproximativ şapte ore. Este vorba despre administratorul „azilului groazei” și doi angajați ai căminului.
Un nou cămin al groazei, descoperit în Mureș. Foto: Captură Digi24

Mărturie cutremurătoare a unui fost beneficiar din azilul groazei din Mureș. Acesta confirmă descoperirile șocante făcute de Centrul de Resurse Juridice. Povestește cum atunci când instituțiile statului veneau în control, beneficiari maltratați și sedați erau ascunși departe de ochii inspectorilor. Mai ales, că unii nu erau luați în evidență ca fiind internați în azil. Bărbatul, spune că era pedepsit și bătut chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de el.

„Am fost în anul 2021. Totul a fost ok la început, dar după o perioadă au început să fie controale. Începeau să strângă beneficiarii care erau maltratați, sedați. Erau ascunși în beci, în alte camere, jos la subsol. Eu nu eram în data lor de baze în Târgul Mureș. Eram și eu ascuns. Ne-au băgat la solar, ne-au încuiat în solar, ca să nu ne vadă controlul. Eram pedepsit. Luam bătaie fără niciun motiv”, dezvăluie un beneficiar.

Legați, bătuți și amenințați

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) anunţa, joi seară, că beneficiarii din subsolul azilului din Mureş erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi. Două persoane, în stare gravă, au fost găsite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. 

„Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, a mai transmis ISU Mureş.

Beneficiari, acoperiți de fecale și sânge

Centrul de Resurse Juridice a făcut o vizită de monitorizare neanunţată la Centrul de îngrijire şi asistenţă Căsuţa Lu’ Min din localitatea Bărdeşti, judeţul Mureş. Azilul funcționa fără probleme, cu 23 de pacienți în camere și alți șapte pacienți cu dizabilități ascunși în beciul clădirii, ținuți în condiții inumane.

„Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, 4 persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa).

Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis, joi seară, CRJ, într-un comunicat de presă.

Citește și: Azilul groazei din Mureș. Copii malnutriți, plini de muște, fecale și sânge. Au fost controale, dar nimeni nu i-a găsit până acum

Ministrul Muncii a trimis Corpul de Control în Mureș

Ministrul Muncii trimite corpul de control la Mureș, acolo unde a fost descoperit un nou azil al groazei. Autoritățile trebuie să explice de ce aceste orori au fost descoperite din nou de cei de la Centrul de Resurse Juridice, și nu de instituțiile statului care au controlat căminul chiar în această lună. Simona Bucura Oprescu spune că se vor lua măsuri ferme împotriva angajaților din cadrul instituțiilor cu rol de control care au inspectat acest azil.

„Este o ticăloșie fără margini, care arată o dată în plus că răul trebuie tăiat de la rădăcină. Este evident că suntem într-o situație care tuturor ne spune un singur lucru – trebuie făcută curățenie instituțională, curățenie instituțională de fond. Nu să se întâmple în stilul românesc în care azi ne ocupăm de un subiect care arde și mâine toată lumea uită.

De data asta, trebuie să înțelegem că trebuie să facem cu seriozitate, cu strategie bine conturată și impecabil implementată, astfel încât partea de asistență socială din România să fie cu adevărat cea care are grijă de persoanele vulnerabile și nu un mod prin care unii ticăloși să facă bani și să maltrateze persoane aflate în nevoie”, a spus ministrul Muncii despre cazul descoperit la Mureș la mai puțin de o lună de la descinderile DIICOT din Ilfov.

„Am trimis astăzi deja Corpul de control al ministrului Muncii la Mureș. Voi primi și toate documentele pentru a vedea exact care este situația de acolo. Nu există o explicație – nici umană, nici instituțională. Ceea ce s-a întâmplat la Mureș este intolerabil. Așa cum a cerut și premierul Marcel Ciolacu, vinovații trebuie să răspundă", a mai precizat Bucura Oprescu.

Citește și: Ministrul Muncii a trimis Corpul de Control în Mureș. Simona Bucura-Oprescu: Nu există o explicație umană sau instituțională

Ancheta în cazul azilului din Mureş, preluată de DIICOT

Ancheta în cazul azilului din Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată de DIICOT Târgu Mureş.

Biroul Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat, vineri, că, în urmă cu o zi, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au fost sesizaţi de Prefectura Judeţului Mureş cu privire la situaţia înregistrată la un azil din localitatea Bărdeşti.

„Cauza a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi de drept”, a precizat sursa citată.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri