Bode, despre îngrijitorii români din Austria: Vom realiza o procedură pentru deplasarea lor. Am stabilit deja cu doamna ministru

Data actualizării: Data publicării:
lucian bode propus la transporturi
Lucian Bode. Foto: Inquam Photos/ George Porcutan

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, la Digi24, că în cadrul unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Muncii, urmează să stabilească o procedură clară pentru deplasarea îngrijitorilor români spre Austria, respectând măsurile de siguranță împotriva pandemiei de coronavirus.

"Au fost foarte multe discuțîi, de câteva zile. Ele au fost lămurite ieri. Am discutat cu doamna ministru a Afacerilor Europene din Austria, am stabilit o foaie de parcurs, ce  fiecare, ce facem, noi, ce face Austria în acest demers necesar. 

În Austria erau înainte criză aproximativ 13.000 de români care își desfășurau activitatea ca îngrijitori sociali și care lucrau 30 sau 60 de zile și erau înlocuiți de către alți cetățeni români.

Din păcate, astăzi sunt acolo, de câteva luni, cetățeni români care trebuie să fie înlocuiți. Ei efectuează această activitate 24 de ore din 24. Ei trebuie să fie înlocuiți și ajutați să se întoarcă în țară. 

Vorbim de 33.000 de beneficiari în Austria, dintre care aproape jumătate sunt români. Vorbim de aproximativ 13.000 de români, dintre care care o parte trebuie să se întoarcă, o parte să îi înlocuiască pe cei aflați acolo deja de câteva luni. De aceea am stabilit deja cu doamna ministru, fiecare ce responsabiliate are.

Am avut discuțîi cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Muncii și vom realiza o procedura clară pentru deplasarea lor, cum se vor deplasa de la domiciliu până la gară, cel mai probabil gara Timișoara, cum se vor repartiza în vagoane cetățenii care se vor deplasa către Austria fără oprire, pe teritoriul Ungariei, până la Viena . Obligatoriu primesc asistență medicală de specialitate, sunt evaluați din punctul de vedere al stării de sănătate. Nu vrem să îmbolnăvim muncitorii români", a declarat Lucian Bode, ministrul Transporturilor.

Pe 27 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transportului, ministrul Lucian Bode și ministrul austriac al Afacerilor Europene, Karoline Edtstadler, au agreat realizarea, cât de curând posibil a cadrului procedural pentru transportul îngrijitorilor sociali pe un coridor feroviar România-Austria și retur.

În acest sens ministrul Bode a prezentat un set de măsuri în acest sens:

- crearea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Externe, CFR Călători și CFR Infrastructură, care va elabora o propunere de text ce va reglementa regimul de transport feroviar de călători, în contextul epidemiologic actual. Propunerea va fi transmisă spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență;

- elaborarea de către CFR Călători și CFR Infrastructură a unei proceduri clare (similară celei privind zborurilor charter) în care toate autoritățile cu atribuții în domeniu vor avea responsabilități bine definite.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri