De ce vaccinul anti-COVID ar putea să nu mai fie eficient după un sezon sau două. Biolog: De aceea, trebuie să evităm aglomerația!

Data actualizării: Data publicării:
Laborant care face un test de coronavirus
Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech. Foto: Profimedia Images

Există riscul ca un anume vaccin anti-coronavirus să nu mai fie eficient după un sezon sau două, iar acest lucru depinde de cât de mult ajunge virusul să se replice, a explicat la Digi24 biologul Răzvan Popescu Mirceni. El a subliniat că, tocmai de aceea, este important ca mai ales în zonele foarte aglomerate, să se încetineascîă propagarea virusului, astfel ca el să nu se replice de foarte multe ori.

Biologul a explicat care este diferența dintre mutația și tulpina unui virus.

"Mutația este fenomenul prin care ceva în lanțul moleculei de ADN a virusului se schimbă, capătă alte informații care se atașează catenei. Asta îl face să-și schimbe parametrii. Survin multe mutații când virusul se replică. Cu cât are mai mulți indivizi pe care să se replice și mai multă bază genetică uman, cu atât mai mult suferă mai multe mutații.

Virusul încearcă să se adapteze tocmai în scopul de a se propaga cât mai eficient, de aceea, pe termen lung, se vor selecta acele tulpini virale, specii, soluții care nu sunt atât de agresive cu gazdele. Este în interesul reproducerii virusului să se poată reproduce cât mai mult. dacă își ucide gaza, această oportunitate, să îi spunem așa, dispare.

Structura de bază a ADN-ului viral rămâne la fel, rămâne acea amprentă care îi da caracteristica de specie, dar o parte din codul de funcționare al său, celulele în care intră, se schimbă și atunci apar tulpini virale noi. Produce aceleași efecte în organism, dar are fie alte căi de intrare, fie alte grupe de celule pe care le afectează", a precizat biologul.

El a spus că există unele particularități ale virusului care îl fac identificabil dacă nu se schimbă foarte mult.

Dacă se schimbă o serie din particularități, este posibil ca un vaccin x să nu mai fie atât de eficient și asta depinde și de modul lui de acțiune - poate genera direct anticorpi, cu memorie de scurtă durată, fie o garnitură de celule care să recunoască virusul și care reprezintă o memorie de mai lungă durată, a afirmat Răzvan Popescu Mirceni.

"Tot ce înseamnă mutație face virusul să își schimba acești parametri, așa că există riscul ca un anume vaccin să nu mai fie eficient după un sezon sau două. Asta depinde de cât de mult a ajuns virusul să se replice. Și atunci, cu atât este mai important, mai ales în zonele foarte aglomerate, să se reușească încetinirea propagării lui. Este important ca virusul să nu se replice de foarte multe ori", a declarat biologul Răzvan Popescu Mirceni.

Costul viitorului vaccin împotriva COVID-10 dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk „nu este încă pe deplin stabilit”, dar va fi „sub 10 euro”, a spune Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța, citat de agenția ANSA, potrivit Mediafax.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Logodnicul ei a murit în ziua nunții, iar ce a descoperit ulterior despre viața lui secretă a fost...
Digi FM
Prințul William, George și Charlotte, selfie în culise cu Taylor Swift în turneul artistei la Londra...
Pro FM
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
VIDEO Avion rusesc de luptă, „luat la țintă" de 3 drone ale SUA de 100.000.000$. Cum s-a terminat?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia