CNCD s-a autosesizat în cazul primarului din județul Bacău care a jignit un bărbat cu HIV spunându-i: "Are SIDA omul ăla, se ia!"

Data actualizării: Data publicării:
180510_PROTEST_CNCD_ACTIVEWATCH_13_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
CNCD. Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive că "Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi. Are SIDA omul ăla (...) Se ia!". Cătălina Olteanu, unul dintre membrii Colegiului Director ai instituţiei care s-a autosesizat, a declarat că instituția va stabili dacă afirmațiile edilului lezează demnitatea persoanelor infectate cu HIV. ONG-ul care a semnalat cazul apreciază că "aşa vor înţelege şi aleşii şi cetăţenii că nu există oameni superiori, care pot să-i discrimineze pe cei care suferă de boli, sunt de o altă etnie, religie etc.".

"În calitate de membră a Colegiului Director CNCD, m-am autosesizat în cazul primarului care face afirmatii posibil discriminatorii la adresa persoanelor care trăiesc cu HIV în România. Afirmaţiile vor fi analizate în cadrul Colegiului Director, iar în urma deliberării se va stabili dacă aceste afirmaţii lezează demnitatea persoanelor infectate cu HIV", a anunţat, vineri, Cătălina Olteanu, pe pagina de Facebook.

Decizia este salutată de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, organizaţia care a semnalat cazul.

"E nevoie de foarte multă educaţie în zona stigmei şi discriminării în România, iar aleşii locali nu fac excepţie. Salutăm intervenţia CNCD în direcţia analizării comportamentului primarului de la Prăjesti", au transmis reprezentanţii organizaţiei.

Aceştia apreciază că "aşa vor înţelege şi aleşii şi cetăţenii că nu există oameni superiori, care pot să-i discrimineze pe cei care suferă de boli, sunt de o altă etnie, religie, etc.".

"Susţinem demersul CNCD şi vom adresa către această instituţie orice comportament discriminatoriu la adresa persoanelor care trăiesc cu HIV şi nu numai", a mai transmis organizaţia.

Primarul din comuna Prăjeşti, judeţul Bacău, a fost filmat cum, în 14 septembrie, în şedinţa Consiliului Local îi spune unei persoane seropozitive: "Aveţi o boală transmisibilă, nu vă apropiaţi (...) Mie mi-e frică să stau lână un om de genul ăsta! (...) Are SIDA omul ăla!".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri