FOTO & VIDEO. România, sub avertizare de polei. Pagubele după aproape 24 de ore

Data actualizării: Data publicării:
190126_POLEI_47_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

16 judeţe au îndurat vremea severă, începând de vineri seară. Drumurile și calaea ferată au fost afectate, iar mai multe județe din sudul țării nu au energie electrică. Probleme din cauza ploii închețate au fost și în București ISU București-Ilfov a intervenit în sute de locuri din cauza copacilor rupți. Iar meteorologii nu au vești prea bune în continuare: codul galben de polei pentru București și șapte județe a fost prelungit. Detalii aici

polei ploaie inghetata trotuar iarna 190125_POLEI_07_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 19:20. ISU Bucureşti-Ilfov: Peste 120 de autoturisme - avariate de copaci prăbuşiţi sub greutatea gheţii

Peste 120 de autoturisme au fost avariate de copaci prăbuşiţi sub greutatea gheţii, potrivit bilanţului orei 17:00, transmis de ISU Bucureşti-Ilfov.

„După 20 de ore de efort susţinut, peste 960 de solicitări au fost soluţionate în Bucureşti şi Ilfov. În urma îndepărtării copacilor prăbuşiţi sub greutatea gheţii ies la iveală pagube materiale însemnate. Peste 120 de autoturisme avariate. (...) Vom continua, în acest moment mai sunt peste 800 de solicitări în curs de soluţionare”, precizează ISU Bucureşti-Ilfov, într-un comunicat de presă.

Activitatea ISU este sprijinită de membrii Asociaţiei Rescue 4x4, care intervin cu mijloace proprii.

Citește și

Un bărbat a fost găsit inconştient pe o stradă din Bucureşti, posibil lovit de crengile unui copac

Sudul țării, în pană generalizată de curent. Măsurile luate de autorități

UPDATE 14:15 Și o nouă veste proastă: coșmarul va continua. Codul galben de polei pentru București și șapte județe a fost prelungit. Detalii aici

UPDATE ORA 14:05 Situație periculoasă în București. Un copac încărcat de gheață, s-a rupt, a îndoit un gard și s-a oprit în firele de înaltă tensiune. Există pericol de electrocutare. Iată relatarea reporterului Digi24 de la fața locului: 

UPDATE 14:00 Între 07:00-13:00, ISU București-Ilfov a gestionate 750 de solicitări în București și 40 în județul Ilfov. În acest moment, la dispeceratul ISU B-IF sunt înregistrate peste 450 de solicitări, care sunt preluate în regim de urgență, iar toate autospecialele de intervenție cu capabilități adecvate sunt încadrate complet și acționează în teren, de la primele ore ale dimineții. Preluarea cazurilor se realizeză din teren, în ordinea primirii acestora, fără ca autospecialele să se mai deplaseze spre subunitățile proprii. Acțiunile de intervenție se desfășoară cu sprijinul Brigăzii Rutiere, pentru cazurile în care este necesară oprirea temporară a traficului pentru îndepărtarea copacilor prăbușiți pe carosabil sau autoturisme, se arată într-un comunicat.

UPDATE 13:15 O primă veste bună: Circulație reluată pe tronsoanele de pe A3 şi A2 închise din cauza poleiului

UPDARE 12:50  Și la E-Distribuție Muntenia, începând cu ora 10:00, a fost declarată stare de urgenţă, conform procedurilor interne.

Compania spune că în data de 26 ianuarie, la ora 12:00, situaţia se prezenta astfel:

-              în judeţul Ilfov sunt nealimentate 4 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 16 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localitățile Afumaţi, Brănești, Cernica, Găneasa, Otopeni, Pantelimon, Voluntari, Chiajna, 1 Decembrie, Bragadiru, Berceni, Clinceni, Copăceni, Cornetu, Domneşti, Dragomireşti Vale, Jilava, Vidra, Buftea, Baloteşti, Dascalu, Moara Vlasiei, Grădiştea, Petrachioaia, Mogoşoaia, Snagov.

-              în judeţul Giurgiu sunt nealimentate 3 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 18 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în Daia, Frăţeşti, Gaujani, Stăneşti, Bolintin Deal, Bolintin Vale, Buşsani, Floreşti, Stoeneşti, Găiseni, Joiţa, Ogrezeni, Ulmi, Adunaţii Copăceni, Ghimpaţi, Greaca, Izvoarele Petru Rareş, Letca Nouă, Mihai Bravu, Schitu, Toporu.

Compania recomandă clienților afectați să folosească, pentru a semnala deranjamente, cu precădere numerele de tip TelVerde (apelabile gratuit din rețelele naționale) - 0800 070 888.

UPDATE 12:45  La E-Distribuție Dobrogea, începând cu ora 7:00, a fost declarată stare de criză, anunță compania. În Călăraşi şi Ialomiţa, 11 linii de înaltă tensiune, din cauza galopajului şi a depunerilor de chiciură pe conductori, au înregistrat declanșări sau defecţiuni, fiind afectată alimentarea cu energie electrică a 8 staţii de transformare. Astfel:

-               în judeţul Călăraşi sunt nealimentate 29 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 6 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localitățile Fundeni, Ulmu, Dorobanţu, Mănăstirea, Nicolae Bălcescu, Alexandru Odobescu, Vlad Ţepeş, Vâlcele, Săruleşti, Fundulea, Independenţa, Dragalina, Gurbăneşti, Tămădău Mare, Ileana, Valea Argovei Belciugatele, Lupşanu, Dor Mărunt, Lehliu Gară, Sohatu, Frumuşani, Lehliu, Frăsinet, Jegălia.

-              în judeţul Ialomiţa sunt nealimentate 35 linii electrice aeriene de medie tensiune total, 7 linii de medie tensiune parţial, fiind înregistrate avarii în localitățil: Urziceni, Manasia, Grindu, Coşereni, Borăneşti, Ioan Roată, Axintele, Gârbovi, Ciocarlia, Bărcăneşti, Valea Măcrişului, Alexeni, Cocora, Reviga, Ciochina, Miloşeşti, Griviţa, Sălcioara, Andreşeşti, Roşiori, Dragoeşti, Moviliţa, Brazii, Fierbinţi Târg, Maia, Sineşti, Adâncata, Dridu, Jilavele, Armăreşti, Balaciu, Sf.Gheorghe, Munteni-Buzău, Valea Ciorii, Slobozia-parţial, Bucu, Gheorghe Lazăr, Scânteia, Traian, Griviţa, Balaciu, Saveni, Sudiţi.

E-Distribuție Dobrogea recomandă clienților afectați să folosească, pentru a semnala deranjamente cu precădere numerele de tip TelVerde (apelabile gratuit din rețelele naționale) - 0800 070 555.

Din păcate, precizează compania, accesul echipelor la instalații este îngreunat de depunerile masive de polei care determină deplasarea cu viteze reduse.

UPDATE ORA 12:30 La Aninoasa, în județul Hunedoara, acoperişul unui bloc s-a prăbuşit parţial sub greutatea zăpezii şi a fisurat o conductă de gaze, 26 de persoane fiind evacuate.

16 judeţe au înregistrat efecte ale vremii severe, fiind afectate două autostrăzi şi 6 drumuri naţionale, dar şi traficul feroviar, iar sâmbătă dimineaţa nu aveau electricitate 55 de localităţi din zece judeţe, adică aproximativ 36.000 de consumatori finali, potrivit unui bilanţ transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Şapte autoturisme cu 30 de persoane au fost blocate pe un drum judeţean din Dâmboviţa, potrivit unui bilanț ISU. 

UPDATE ORA 12:00  Vremea rea a provocat haos în toată ţara: trenurile ajung la destinaţie cu întârzieri de sute de minute, curse aeriene au fost amânate, zeci de mii de locuinte nu au nici la această oră curent electric, iar camerele de gardă de la spitalele din toată ţara sunt luate cu asalt de oameni căzuţi pe gheaţă. La munte încă este risc de avalanşă la peste 1.800 metri altitudine, în masivele Făgăraş, Ţarcu -Godeanu, Bucegi, Parâng - Şureanu.

Garniturile de tren care vin din toate zonele ţării în Capitală au sute de minute întârziere. Cea mai mare - 240 de minute, trenul care trebuia să ajungă în Bucureşti de la Ploiești.

În ceea ce privește transportul aerian, 12 avioane care ar fi trebuit să decoleze de pe aeroportul Otopeni au avut întârzieri, iar cele mai mari sunt în cazul cursei către Iaşi, de o oră şi 40 de minute şi spre Napoli, de o oră şi jumătate. Probleme sunt şi la sosiri: patru curse anulate, două externe şi două interne, şi şapte întârziate. 

În estul țării, oamenii au rămas în beznă. Şapte judeţe au fost afectate de lipsa de curent electric după ce cablurile de înaltă tensiune s-au rupt sub greutatea gheţii. Numai în judetul Buzau peste 10.000 de persoane şi-au petrecut noaptea în întuneric.

UPDATE ORA 11:30  Aeronavele care decolează, sâmbătă, de pe aeroporturile din Capitală au întârzieri de 40-50 de minute, întrucât este nevoie de desfăşurarea operaţiunilor de degivrare, spun reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Ei le recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile pentru a ajunge în siguranţă şi la timp la aeroport, având în vedere că ploaia îngheţată afectează şi şoselele.

Degivrarea aeronavelor proprii cade în responsabilitatea fiecărei companii aeriene.

„Pe aeroporturile pe care operează, companiile aeriene încheie contracte de handling cu operatori autorizaţi. Aceste contracte includ, când este cazul, şi prestarea serviciilor de degivrare a aeronavelor. Administraţia unui aeroport nu poate interveni în alegerea, de către compania aeriană, a agentului de handling, selecţia făcându-se pe o piaţă concurenţială”, spun reprezentanţii CNAB, citați de News.ro.

CN Aeroporturi Bucureşti are ca atribuţii deszăpezirea şi degivrarea suprafeţei de mişcare (piste, căi de rulare, platforme de staţionare a aeronavelor) şi a drumurilor de acces (rutier sau pietonal), precizează sursa citată.

Citiți și:  Un material nou descoperit împiedică formarea gheții pe orice suprafață

UPDATE ORA 9:00.  Este patinoar în Capitală. Asta pe trotoare, pentru că pe şosele situația e mai bună, nu alunecă la fel. Însă până la mașini, e o adevărată aventură. Oamenii care s-au încumetat să iasă din case s-au ales cu fracturi ale mâinilor şi picioarelor, dar au fost şi cazuri mai grave: persoane care s-au lovit la cap. 

„Au fost 43 de persoane care au prezentat traumatisme, suspiciuni de luxații și 12 persoane care au prezentat lovituri ale capului prin cădere. În continuare carosabilul este alunecos, temperaturile sunt scăzute, de aceea persoanele cu probleme, de vârsta a treia, cu afecțiuni, ar trebui să evite deplasările în aceste zile. Daca sunt obligați să o facă, să poarte încălțăminte cu talpa antiderapantă, sau cu dispozitive care împiedică alunecarea”, a declarat la Digi24 Alis Grasu, șefa Ambulanței București.

Urmăriți mai jos o galerie foto cu imagini care surprind situația de sâmbătă dimineața din București. Fotografiile au fost trimise de ISU și de telespectatorii Digi24. (Clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte):

polei bucuresti 3
polei bucuresti 3

 

CFR informează că la această oră circulația trenurilor este afectată de condițiile meteo severe pe relațiile București Nord - Lehliu și Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri, secții aflate pe raza Regionalelor București și Craiova, unde mai mulți copaci, care au cedat sub greutatea gheții, s-au prăbușit pe firul de contact, ceea ce a dus la întreruperea alimentării cu energie electrică a locomotivelor.

Personalul feroviar este deja pe teren și acționează într-o primă etapă cu drezine pantograf pentru tăierea și îndepărtarea copacilor prăbușiți, apoi se va interveni cu personal specializat pentru înlocuirea componentelor avariate, restabilirea alimentării firului de contact și efectuarea reglajelor la catenară.

Pe sectorul București - Lehliu, sector care are două fire de circulație, trenurile vor tranzita zona prin cuplarea unei locomotive Diesel la fiecare garnitură, până la finalizarea lucrărilor de intervenție, care se vor desfășura alternativ pe cele două fire. Tracțiunea Diesel este realizată cu două locomotive ale operatorului național CFR Călători.

Pe raza Regionalei CF Craiova, deoarece secția de cale ferată Valea Albă - Drobeta Turnu Severin Mărfuri are un singur fir de circulație, trenurile care tranzitează zona au fost oprite în gările de pe traseu, măsură care va fi menținută în toată perioada necesară desfășurării intervențiilor pentru tăierea, îndepărtarea copacilor și restabilirea alimentării cu energie electrică a firului de contact.

În condiții speciale se circulă în continuare la intrarea în Capitală, pe sectorul Buftea - Periș - Crivina, unde se înregistrează fluctuații de tensiune în linia de contact și implicit întreruperi de alimentare cu energie electrică a locomotivelor.

Compania  Naţională  de  Căi  Ferate  CFR  S.A. cere  scuze  pentru  disconfortul  creat  şi recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre eventualele întârzieri care se pot înregistra în traficul feroviar, la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară sau telefonic la numărul 021/9521.

UPDATE, ORA 7:30  Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au intervenit, în ultimele zece ore, la 115 solicitări în urma fenomenelor meteorologice. Cele mai multe dintre acestea au fost pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi, fiind avariate 50 de maşini.

Citiți și:  Poleiul negru, capcana mortală pentru șoferi

Astfel, au fost 98 de solicitări în Bucureşti, din care 79 au fost din cauza unor copaci căzuţi, şi 17 solicitări în Ilfov, din care 11 pentru copaci căzuţi.
Din datele preliminare rezultă că au fost avariate 49 de autoturisme, din cauza căderii copacilor şi stâlpilor de electricitate, fără a exista persoane rănite. Astfel, pompierii au intervenit pe strada Dimitrie Pompeiu după ce un tramvai a fost prins între doi copaci căzuţi, dar şi la gura de metrou Ştefan cel Mare, unde accesul era blocat tot de un copac căzut.
imagini isu polei 260119 (4)
Gura de metrou Ștefan cel Mare, blocată de un copac căzut Foto: ISU

UPDATE sâmbătă, ora 7:00 În continuare nu se circulă pe A3, între București și Centura Capitalei și pe A2 între Lehliu Gară și Drajna. Poleiul continuă să se depună.

De asemenea, din cauza viscolului și a zăpezii este închis DN67C între Novaci și Rânca, în timp ce pentru autovehiculele de mare tonaj sunt restricții de circulație între Buzău și Vizireni, precum și între Costești (Buzău) și Slobozia (Ialomița).

Circulația feroviară pe magistrala 900, între stațiile CF Valea Albă – Drobeta Turnu Severin Marfă, județul Mehedinți, este întreruptă la kilometrul 353, din cauza căderii unui copac pe firul de contact.

O situație acualizată a stării drumurilor găsiți aici.

În cursul nopții, 12 stâlpi de electricitate și 63 de copaci s-au rupt în București și 33 de mașini au fost avariate.

UPDATE 00.00. CNAIR împreună cu Poliţia Rutieră au decis să interzică accesul tuturor autovehiculelor pe sectorul A3 (Bucureşti –Ploieşti), din cauza poleiului depus pe carosabil.

De asemenea, dn cauza poleiului, este închisă Autostrada Soarelui (A2), între

Lehliu şi Drajna.

De asemenea, este restricţie de 7,5 t pe DN 5 între localitatea 1 Decembrie şi Vama Giurgiu.

UPDATE 22.10. Efectele avertizărilor meteo: Opt trenuri au întârziere în Gara de Nord. Cea mai mare întârziere este de 150 de minute.

Totodată, sunt 17 curse aeriene întârziate şi patru anulate. Sunt anulate zborurile spre Suceava, spre Genova, spre Oradea şi spre Belgrad.

Circulaţia rutieră pe A3 între strada Petricani şi şoseaua de centură a fost închisă, a anunţat vineri seară Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, din cauza poleiului de pe carosabil, circulaţia rutieră pe autostrada urbană A3 - tronsonul de 6,5 kilometri care face legătura între strada Petricani, din municipiul Bucureşti şi şoseaua de centură, judeţul Ilfov - a fost închisă.


În Bucureşti, vor fi depuneri semnificative de polei până la ora 3.00, potrivit ANM.

Totodată, vor fi afectate judeţele:

Brăila, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Argeş (Buzoești, Leordeni, Bârla, Slobozia, Ungheni, Stolnici, Suseni, Căteasca, Rătești, Recea, Rociu, Căldăraru, Negrași, Hârsești, Mozăceni, Popești, Izvoru, Ștefan cel Mare, Teiu, Râca), Prahova (Brazi, Bărcănești, Puchenii Mari, Târgșoru Vechi, Ciorani, Poienarii Burchii, Colceag, Șirna, Gorgota, Râfov, Drăgănești, Dumbrava, Mănești, Fulga, Cocorăștii Colț, Tinosu, Boldești-Gradiștea, Gherghița, Olari), Dâmboviţa: (Găești, Titu, Potlogi, Cornești, Corbii Mari, Băleni, Dragodana, Răcari, Crevedia, Petrești, Cojasca, Lungulețu, Mătăsaru, Gura Șuții, Ciocănești, Odobești, Tărtășești, Finta, Braniștea, Uliești, Mogoșani, Conțești, Vișina, Nucet, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Dobra, Șelaru, Produlești, Costeștii din Vale, Crângurile, Morteni, Gura Foii, Butimanu, Răscăeți, Slobozia Moară, Cornățelu, Bilciurești);

Totodată, pentru judeţul Constanţa a fost emis cod galben de ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m. Avertizări similare au fost emise pentru judeţele Tulcea, unde va fi burniţă care va favoriza depunerile de polei, şi, respectiv, Galaţi şi Iaşi, unde va fi ceaţă, cu depuneri de chiciură.

Prognoza specială pentru Bucureşti:

25.01.2019 ora 12.00 - 26.01.2019 ora 8.00.

Începând din orele serii, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, slabe cantitativ, dar continue și vor fi depuneri semnificative de polei. Vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 45...55 km/h. Temperatura aerului, fără variații pe parcursul intervalului, va fi de -1...0 grade.

26.01.2019 ora 8.00 - 27.01.2019 ora 8.00.

La începutul zilei vor mai fi precipitații slabe, mai ales ploaie, iar seara și noaptea se va forma ceață. Depunerile de polei se vor menține. Vântul va sufla în general moderat, cu cel mult 30...35 km/h. Temperatura maximă va fi de 1...2 grade, iar cea minimă de duminică dimineață de -1...0 grade.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri