Florian Coldea: Riscăm să vulnerabilizăm România. Comparația cu trădarea lui Iuda

Data actualizării: Data publicării:
coldea nou comisie
Fotografii: Inquam Photos / Octav Ganea

Anularea protocoalelor Serviciului Român de Informaţii pune în pericol securitatea României. Este concluzia fostului adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, la finalul unei noi audieri la Comisia de control, audiere care a durat aproape 7 ore. SRI este acum în imposibilitatea de a acţiona în cazul unor infracţiuni precum spionajul, trădarea şi chiar terorismul, a explicat generalul în rezervă. La final, acesta i-a atacat pe cei care au acuzat existenţa protocoalelor între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General comparându-i cu personajul biblic Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Coldea a spus că problematica cooperarii în baza unor protocoale este o practică internațională, inclusiv a nivelul UE și NATO, și că nu se poate coopera instituțional fără un protocol. Acestea aveau un caracter thenhic, funcționau limitativ tocmai pentru a garanta legalitatea, a spus fostul adjunct al șefului SRI.

„Astăzi, urmare a acestui asalt fără precedent asupra problematicii cooperării cu Ministerul Public, pentru realizarea atribuțiilor pe care serviciul le are, inclusiv în ceea ce privește decizia CCR, serviciul este în imposibilitatea de a lucra pe baza unui protocol în ceea ce privește infracțiunile la adresa securității naționale, cum ar fi spionajul și trădarea, parțial și terorismul. Astăzi nu avem protocoale. Cum acționăm pentru a proteja interesele României și ale aliaților noștri, în situația unor probleme pe aceste zone deosebit de sensibile?”, a spus Coldea după ce a fost audiat timp de peste șapte ore în comisia pentru controlul SRI din Parlament.

„Aș vrea ca, luați de valul retoricii, să nu pierdem lucruri importante. Vulnerabilitatea este exploatabilă și cineva o va face, dacă nu acoperim această vulnerabilitate. Trebuie să vedem care sunt soluțiile clare pentru a remedia acest lcuru. Nu sunt foarte multe. Ce ar trebui să comunicăm spionilor și trădătorilor, că nu avem protocoale și să stea puțin, să nu se implice în activități până nu rezolvăm problema protocoalelor? Să facem o procedură transparentă, să știe și spionii și trădătorii să își ajusteze măsurile? Sau avem și posibilitatea unor măsuri adecvate, la standarde euroatlantice, pentru a reuși să gestionăm cu succes, așa cum am făcut până acum, amenințările la adresa securității naționale”, a continuat el.

Coldea a vorbit și de anumite „fake news” care au apărut în spațiul public și care sunt transformate în „fake stories care încearcă să ia locul realității”.

„Toate acestea vă asigur că nu pot prejudicia un adevăr: SRI și-a făcut treaba, iar ofițerii serviciului și-au îndeplinit cu devotament și curaj misiunile, cu deplin respect pentru domnia legii. Aș vrea să reasigur cetățenii României că pe perioada mandatului meu, interesele de securitate ale României au fost corect apărate de serviciu în cooperare cu alte insitituții interne și internaționale”, a spus el.

„În spiritul perioadei pe care o celebrează creștinii, aș vrea să aduc aminte de un celebru personaj biblic, al cărui nume nu aș vrea neapărat să-l dau, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Răul făcut nu s-a putut repara. Evident, ca orice trădător, destinul lui a fost tragic. Constat cu îngrijorare că unii practică astăzi în mod vizibil același lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal și fără pic de rușine. Mai mult, par să își facă un titlu de glorie din asta, afectând instituții fundamentale și capacități democratice de apărare și protecție ale statului român. Poate ar fi bine să reflectăm cu toții la acest episod biblic și la astfel de personaje”, a încheiat Coldea.

vamultumesc . urez paste fericit si lumina .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri