Video&Foto Cozi de zeci de kilometri la intrarea în Grecia. Românii care pleacă în vacanță nu se informează și nu știu ce formulare să completeze

Data actualizării: Data publicării:
masini la coada la granita cu grecia
Cozi la intrarea în Grecia. Foto: Facebook/Forum Grecia

Cozi uriașe s-au format, sâmbătă, încă de dimineață, la intrarea în Grecia. Mai mulți români care au plecat în vacanță au așteptat câteva ore pentru a trece granița la Kulata- Promachonas. "Ceea ce se întâmplă acum este o dovadă de lipsă de respect pentru turiști", susțin oamenii pe rețelele de socializare. Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia, a explicat la Digi24 că una dintre cauzele principale ale aglomerației este faptul că oamenii nu se informează înainte de a pleca la drum cu privire la formalitățile pe care trebuie să le urmeze pentru a trece frontiera. 

Încă de sâmbătă dimineața, zeci de mașini au așteptat la coadă ca să intre în Grecia. Oamenii merg spre destinații de vacanță și cozile de la graniță le-au dat planurile de concediu despre cap. 

"Am ajuns în vamă la 8.00 și sunt sute de mașini în față. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare mașină petrece minute bune la ghișeu. Mai am de așteptat cel puțin 4 ore. Cred că pentru îmbunătățirea relațiilor turistice între Grecia și România mai este puțin mai mult de lucrat. Zic și eu. Acum îi înțeleg pe cei care aleg alte destinații. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând dacă nu se schimbă modul de abordare al situației prezente. (...) Mai avem vreo 2 ore de stat. Asta înseamnă 1.2 km în 6 ore", scrie turista din România.

O altă mărturie din vama Kulata. "Suntem în vama Kulata, la frontiera dintre Bulgaria și Grecia. Stam aici blocați de aproape 3 ore și am înaintat aproximativ 500 de metri. Nu trece nicio mașină mică, doar TIR-uri. Nu au nicio explicație, doar stăm. Nici ambasada nu dă nicio lămurire. Nici măcar să ne întoarcem nu putem", scrie o altă persoană.

cozi grecia3
cozi grecia3

În Grecia se intră acum cu certificat de vaccinare, test negativ sau dovada că turiștii făcut boala, dar autoritățile elene solicită și completarea unui formular online. 

Motivul cozilor la intrare în Grecia, formularul online pe care românii nu știu că trebuie să-l completeze

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia, a explicat într-o intervenție la Digi24, că această problemă a aglomerației în punctele de frontieră spre Grecia s-ar putea rezolva dacă turiștii s-au documenta înainte de a porni la drum. Pandemia de Covid-19 impune completarea unor formulare online, așa numitele PLF (Passanger Locator Form), un document de călătorie care se completează online și pe care autoritățile din mai multe țări, inclusiv Grecia, îl solicită la intrarea pe teritoriul lor, pentru a avea o evidență a numărului de turiști, a precizat Drăgan. 

"Am încercat și noi să vedem care e problema, am luat legatura cu reprezentanții turismului elen, ne-au spus că știu care e situația și încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetățenilor, știe despre situație și încearcă să găsească o soluție astfel încât să se poată trece mai repede. Până la soluție, care ar fi să anuleze verificarea PLF-urilor, vă spun care cred eu că sunt soluțiile: observăm de ceva timp că turiștii își încep concediile sâmbătă dimineața, poarte ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării. A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută și țara ca o destinație sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm pe lângă documente și adeverința de vaccinare, dar și LPF-ul (Passanger Locator Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr și poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme", a spus reprezentantul Forum Grecia, la Digi24.

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri