Cristian Preda cere oficial retragerea titlului honoris causa acordat lui Ion Antonescu

Data publicării:
ion antonescu
Mareșalul Ion Antonescu a prijmit titlul honoris causa în anul 1941. Foto: Arhiva Digi 24

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București , a anunțat luni, într-o postare pe facebook, că a cerut Senatului Universității din București să retragă, în prima sa ședință, titlul de doctor honoris causa acordat în 1941 lui Ion Antonescu.

"Am solicitat Senatului Universității din București să retragă, în proxima sa ședință, titlul de doctor honoris causa, pe care i l-a acordat în 1941 mareșalului Ion Antonescu. Numele dictatorului militar, participant la Holocaustul împotriva evreilor și romilor, nu trebuie să mai fie asociat cu numele unei instituții care respectă libertățile", arată Cristian Preda într-o postare pe facebook.

Raportul Comisiei Wiesel, publicat în 2004, sub patronajul președintelui României de atunci, Ion Iliescu și care a fost elaborat de personalități din România, Israel, Statele Unite, Germania și Franța, cuprinde informații bazate pe date cu precădere din arhivele din România, dar și din străinătate. Comisia a fost condusă de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Raportul ajunge la concluzia că România se face responsabilă de moartea a 280 – 380 de mii de evrei și 11 mii de romi, în perioada 1940 – 1944.

În 2002, guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență 31/2002, care incrimina printre altele, apologia persoanelor condamnate pentru crime de război și crime împotriva omenirii, deci și Ion Antonescu, precum și negarea Holocaustului, OUG fiind ratificată de parlament prin legea 107/2006 și apoi amendată prin legea 217/2015.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri