Cum ar putea suna o problemă la Evaluare Națională, după model PISA. Expert: Mai bun e un sistem fără olimpici, decât cu 41% analfabeți

Data actualizării: Data publicării:
Elevii stau in banci, la scoala, respectand masurile de distantare fizica
Tezele ar putea fi înlocuite cu un alt tip de evaluare Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Necunoscutele care sunt legate de începutul noului an şcolar ascund sub preş alte teme importante din Educaţie! Structura subiectelor pentru Evaluarea Naţională 2021 se schimbă, iar elevii care încep acum clasa a opta trebuie să rezolve, în vară, subiecte concepute după modelele testelor PISA. Noile programe de examen la Limba Română și Matematică, pentru Evaluarea Națională 2021, au fost publicate în Monitorul Oficial pe 10 martie 2020. Profesorii spun că deocamdată nici vorbă de manuale noi ori culegeri după care să îi pregătească pe elevi. 

Cum ar sună o problemă pentru testarea PISA având următoarele coordonate: contextul COVID, un număr de 150.000 de absolvenți care urmează să dea Evaluarea Națională, un număr limitat de tablete și foarte multe necunoscute?

Dragoș Iliescu – expert în grupul de lucru PISA / PIAAC: "E un item perfect, situația României în pandemie pentru a ilustra tipicul problemelor de tip PISA.
Primeșți un grafic, un tabel care surprinde evoluția unui fenomen, ai numerele acolo, ți se spune ce alte variabile contextuale mai există, numărul de tablete, cum se distribuie tabletele și ești rugat să răspunzi apoi la câteva întrebări unele sunt mai simple, de genul: ce urmează luna viitoare? Și nu trebuie decât să extrapolezi cu un rând în tabelul respectiv. Altele sunt mai complicate, gen cât o să coste curieratul pentru a trimite aceste tablete la copii?

Așa face PISA: îți contextualizează cu o problemă și apoi vine cu 4 - 7 întrebări în jurul acelui context".

De opt ani, profesorul Dragoş Iliescu construieşte subiecte pentru testările internaţionale. Şi elevii români care încep clasa a opta vor trece prin astfel de evaluări.  

Dragoș Iliescu: "Nu te pune să rezolvi o ecuație, dar îți spune...uite, asta e amprenta camerei și înălțimea peretelui e de 2,20 m. O rolă de tapet are 70 cm lățime și 2 m lungime. Câte role de tapet cumperi ca să îți tapetezi casa?"

La Română, din programa actuală vor dispărea compunerile şi motivarea apartenenţei unui text studiat la o specie sau gen literar.

Cristina Tunegaru, profesor de Limba Română: "Depășim situația în care se învață prin repetare și prin învățare pe dinafară. Eu voi lucra cu copiii după noile modele, voi încerca să-i pregătesc că să obțină rezultatele cele mai bune. Cred că măsură este binevenită, însă e prea din scurt.

Rareș Voicu, reprezentant în Consiliul Elevilor: Orice modificare, fie de examen, fie planuri cadru, trebuie să fie anunțată cu cel puțin un an - doi înainte.

Reporter: Va gândiți să atacați acest ordin?

Rareș Voicu: Lucrăm la o poziție pe aspecte punctuale din ordin. În funcție de modul în care răspunde ministrul la propunerile noastre vom decide dacă va fi cazul să îl atacăm sau nu.

Chiar dacă deocamdată nu au manuale ori auxiliare, elevii se vor putea pregăți online, spune ministrul Educaţiei.

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: "Am decis să continuăm și să facem săptămânal teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale".

Anul trecut, România a înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testarea internaţională PISA.

Dragoș Iliescu, expert în grupul de lucru PISA / PIAAC: "Consider că e mai valoros un sistem de educație în care ai 0%, adică niciun copil în zona de nu sunt în stare să facă și care nu are deloc olimpici, decât un sistem care generează 10% olimpici și 41% analfabeți funcționali".

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri