Dacă atacul nu ar fi fost înscenat, ar fi fost o surpriză pentru autoritățile ruse, iar la început acestea ar fi oferit explicații contradictorii. Este exact ceea ce s-a întâmplat după eșecurile militare, cum ar fi cele de la Balaklia și Herson, scriu analiștii ISW.

În schimb, Moscova a prezentat imediat un raport detaliat, iar o reacție atât de rapidă și coordonată sugerează că „atacul a fost pregătit din interior în așa fel încât consecințele politice urmărite au depășit jena”. Prin punerea în scenă a unui atac asupra Kremlinului, autoritățile au încercat să arate populației ruse că războiul este aproape și că toată lumea ar trebui să participe la el.  ISW a admis că ar putea urma și alte operațiuni rusești sub steag fals.

Atacul cu drone asupra Kremlinului de la începutul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitățile speciale militare sau de informații ale Ucrainei, a scris săptămâna trecutp, citând oficiali americani, New York Times.

Agențiile de informații americane nu știu ce unitate a efectuat atacul și nu era clar dacă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, sau înalții săi oficiali erau la curent cu operațiunea. Oficialii americani spun că nivelul lor de încredere în faptul că guvernul ucrainean a autorizat direct atacul cu dronă al Kremlinului este „scăzut”, dar acest lucru se datorează faptului că agențiile de informații nu au încă dovezi specifice care să identifice ce oficiali guvernamentali, unități sau agenți ucraineni au fost implicați.

Atacul pare să facă parte dintr-o serie de operațiuni care i-au făcut pe oficialii din SUA – cel mai mare furnizor de echipament militar al Ucrainei – să se simtă inconfortabil. Administrația Biden este îngrijorată de riscul ca Rusia să dea vina pe oficialii americani și să riposteze prin extinderea războiului dincolo de Ucraina.