Ce s-a întâmplat în Școala 133 din București? Reprezentant al firmei de igienizare: „Cred că este o chestie de isterie”

Data actualizării: Data publicării:
O mamă se uită în ambulanță să vadă dacă acolo se află copilul ei, elev la Școala 133 din București
O mamă se uită în ambulanță să vadă dacă acolo se află copilul ei, elev la Școala 133 din București Foto: captură TV

Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă în cazul Școlii 133 din București, de unde 23 de copii au ajuns marți la spital cu dureri de cap și usturimi ale nasului și ochilor. S-ar fi intoxicat de la substanțele chimice răspândite în clase cu o zi în urmă. Oficialii anunță și primele măsuri. Firmei de igienizare i s-a reziliat contractul cu primăria. Reprezentanții firmei spun însă că situația nu este chiar așa de gravă şi cred că nu substanțele folosite au fost de vină.

Aproape de ieșirea din oraș se află unul din punctele de lucru ale firmei care s-a ocupat de igienizarea Şcolii 133. Reprezentanții firmei spun că nu au prea multe lucruri să își reproșeze, ba mai mult, cauzele pentru care elevii au ajuns la spital ar fi altele.

Discuție reporter – reprezentant firmă de igienizare:

- Eu cred că este o chestie de isterie sau pur și simplu de a arăta cu degetul.

- Copiii aceia nu s-au îmbolnăvit, să nu fi avut problemele de sănătate?

- E de făcut un studiu, ce au mâncat copiii aia mici față de ăștia mari, dacă au băut lapte, nu știu! Nu știu dacă chiar au ajuns cu probleme cauzate de inhalarea cu aceste substanțe.

- Ei au reclamat dureri!

- În dimineața acelei zile au fost grupe de copii mai mici. Aceia nu au acuzat nimic, iar la 12:00 s-au activat acele substanțe și au explodat toți elevii. Eu vorbesc de explozia acelei substanțe.

- Există o explicație pentru situația aceasta?

- Din punctul meu de vedere, nu, doar dacă acea substanță s-ar fi declanșat la o temperatură mai mare, de nu știu câte grade. Nu a fost, dar după ce au venit copiii, să fi crescut temperatura și să explodeze acele substanțe.

Astfel de păreri sunt însă contrazise de alți specialiști din domeniu.

Se folosește substanță pentru profilaxia sanitar-umană și respecți ce scrie pe sticla aia. Dacă acolo scrie să pui 100 de mililitri la 10 litri de apă, păi atât pui! Nu spui, pun dublu sau de trei ori că își face efectul mai bine, nu este adevărat! Nu-și face efectul, face rău la oameni! Nici nu se pot combina! Pentru că ăla este dezinfectant și omoară microbii, iar celălalt este otravă, care are microbi!”, spune un alt specialist în igienizare.

Două greșeli majore

Oficialii spun că operațiunea de dezinsecție și dezinfecție a școlii 133 a început luni seară de la ora 19 și s-a încheiat după aproape două ore. Însă sunt remarcate două greșeli majore.

Și în situația asta în care au luat decizia să vină în timpul săptămânii, seara să facă operațiunea asta? Au greșit! Este clar greșit! Nu sunt profesioniști! Vino vineri seară, sâmbătă dimineață, și fă, domnule. Până luni dimineață, până vin copii la școală se duce și mama ei” - este de părere un specialist în igienizare.

Un dezinfectant și un insecticid. Ce căuta insecticidul? Dacă tu ai vrut să faci de gripă, folosești un dezinfectant. De ce să folosești un insecticid acum, pe vremea asta, când nu există furnici, gândăcei, pe frigul ăsta, nu există!” - spune un alt specialist.

Oficialii Primăriei Sectorului 4 spun că este prima oară când au probleme de când colaborează cu firma respectivă.

„Primăria a lucrat cu această firmă și în 2019. A avut un număr de 94 de treceri la nivelul celor 74 de clădiri ce aparțin sectorului 4. În mod evident firma nu și-a îndeplinit corect sarcinile, am decis rezilierea contractului”, a anunțat primarul Daniel Băluță.

Polițiștii Capitalei au început și ei o anchetă. Au deschis un dosar pentru vătămare corporală. Deocamdată au ridicat documentele de la firma în cauză, Primărie și Școala 133. În zilele următoare și reprezentanții firmei vor fi chemați la audieri.

Citiți și: Purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar: Şcoala 133 s-a închis, deşi ISU nu găsise ieri depăşiri ale cotelor substanţelor folosite

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri