Dispută între Lia Olguța Vasilescu și un deputat USR pe numărul școlilor nou construite. Adevărul din teren

Data actualizării: Data publicării:
muncitori pe schele

Construcţia de şcoli şi grădiniţe este motiv de dispută între politicieni. Adrian Prisnel, deputat USR, o atacă pe Lia Olguţa Vasilescu spunând că sutele de şcoli construite în 2017, cu care se lăuda ministrul, sunt de fapt doar 2! În replică, ministrul muncii a postat pe Facebook câteva poze cu lista unităţilor de învăţământ construite şi modernizate în guvernarea PSD-ALDE prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Numai că, la o simplă căutare pe site-ul Ministerului Agriculturii, la stadiul implementării proiectelor finanţare prin acest program nu apare nicio şcoală sau vreo grădiniţă finalizată! Banii s-au dat însă: 116 milioane de lei!

Pe teren, lucrurile se văd altfel. De fapt, nu prea se văd, pentru că nicio şcoală, grădiniţă sau creşă nu a fost finalizată.

Okos Carol - viceprimarul comunei Gilău, jud Cluj: În spatele meu avem terenul pe care va fi construită noua creşă şi respectiv noua grădiniţă. Este o suprafaţă de teren de circa 5.300 metri pătraţi, pe care, după nădejdile noastre, undeva în anul viitor vom încerca să edificăm cele două construcţii.

Proiectul de peste 3 milioane de lei nu a reuşit să atragă o firmă constructoare. Însă, pentru creșa care fizic nu există, Primăria Gilău a pus carul înaintea boilor. Autoritățile locale au cumpărat electrocasnice pentru bucătărie, înainte de a turna măcar fundația.

Okos Carol - viceprimarul comunei Gilău, recunoaște: E o ciudățenie, da, pentru că fiind nevoiți practic să facem o tranșă de plată, tocmai pentru a nu pierde finanțarea inițială... Am reușit să achiziționăm unele dotări, în ce privește dotarea bucătăriei, respectiv segmentul de pregătire a hranei, frigiderele”.

Aceeaşi situaţie este şi în Dolj, la Malu Mare. Contractul a fost semnat anul acesta, iar în clipa de faţă, procedura de licitaţie se află în aprobare la AFIR. Asta înseamnă că vor mai dura cel puţin doi ani până când vom avea o nouă grădiniţă.

„Până creşte băiatul ăsta mare cred că se va face....”, spune o femeie cu un copilaș în brațe.

Grădinița cu program prelungit din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, este printre puţinele de pe lista celor cu finanţare de la stat care este în execuţie. Construirea ei costă peste 2 milioane de lei.

„Avansăm cu lucrările foarte bine. Într-o săptămână jumate o să fie gata acoperișul, după aceea urmează să decofreze ce s-a terminat data trecută și să dea drumul cu zidăria la interior”, ni se explică la fața locului.

„Lucrarea este finalizată în proporție de 30% până la acest moment. S-au ridicat stâlpii de susținere și se lucrează la acoperiș”, spune Ionela Zota, consilierul primarului.

314 proiecte de construire şi modernizare de unităţi de învăţământ au primit finanţare de peste 115 milioane de lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Nici măcar un proiect nu a fost finalizat până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri