E. Andronescu: E greşită prevederea legală că nu pot fi lăsaţi repetenţi copiii până la clasa a treia

Data actualizării: Data publicării:
andronescu moraru
Ecaterina Andronescu şi Oana Moraru

Legea prevede că nu pot fi lăsaţi repetenţi copiii până la clasa a treia, dar acest lucru trebuie schimbat, pentru că este o greşeală, a declarat la Digi24 ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. În replică, Oana Moraru, expert în educaţie, a explicat că acest lucru este împotriva oricăror studii, întrucât lăsatul repetent nu motivează copilul. Potrivit expertului, reponsabilizarea pentru pregătirea elevului trebuie îndreptată spre învăţător.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: „Din păcate, e o prevedere legală, până în clasa a treia copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi. Cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect pentru că, iată, unde suntem. Ajungem la clasa a opta şi constatăm că nu ştiu să scrie bine, să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de clasa a opta.

Cred că obiectivele trebuie stabilite prin lege şi în fişa postului.

Acest obiectiv e o greşeală”

Oana Moraru, expert în educaţie: „Nu ai voie să laşi copiii repetenţi, e împotriva oricăror studii, nu e niciun impact.

Sunt studii întregi care arată că lăsatul repetent nu îl motivează pe copil, nu îl aduce mai repede pe calea cea bună.

Sub nicio formă nu îl poţi lăsa repetent.

Soluţia ar fi responsabilizarea fiecărui învăţător şi obligaţia de a trata diferenţiat copiii.

E o nebunie întreagă, de la clasa pregătitoare şi clasa întâi sunt concursuri şi examene şcolare individuale, academice, o mare întreagă de auxiliare pentru portofoliul învăţătoarei. Forţăm enorm copiii de 6 – 7 ani, ignorând total pragul de dezvoltare psiho-somatică a vârstelor, pentru că punem în centrul educaţiei profesorul, catedra, liniştea lui”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri