Sari la conținut

Grădina cu legume din inima orașului

Puțini sunt cei care știu că, în mijlocul oraşului, dincolo de porțile mari ale colegiului național „Ștefan Velovan” din Craiova se ascunde o adevărată grădină cu legume şi fructe bio. În urmă cu mai bine de două decenii, pe hectarul de teren al unității de învățământ existau sere și livezi cu pomi fructiferi. După Revoluție, au fost abandonate, iar buruienile au luat locul recoltelor. Asta până în 2013, când conducerea colegiului a hotărât că spațiul trebuie redat vechii activități.

Ionuț Pîtularu, directorul liceului, spune că „beneficiarii acestui proiect sunt elevii Colegiului Național "Ștefan Velovan", pentru că noi ne-am propus ca ei să mănânce bio”.

La plantare, întreţinere şi culegerea roadelor participă întreg liceul, profesori şi elevi.

”La orele de dirigenție periodic, în special primăvara plantăm printre pomi diferite legume”, spune profesorul Sandu Turneanu.

Anul trecut au recoltat primele fructe şi legume din grădina proprie. Cei 170 de elevi care sunt cazaţi în căminul instituţiei mănâncă doar produsele din grădină.

Nu mai puţin de o tonă de legume au ajuns bulion, conserve sau au fost îngheţate pentru păstrare. Livada va produce peste patru tone de fructe ce vor deveni gemuri și compoturi. Reprezentanţii şcolii spun că vor dona o parte din legumele produse de ei şcolilor pentru copii cu nevoi speciale din Craiova. În fiecare an, Direcția de Sănătate Publică confirmă că produsele lor sunt sănătoase şi gustoase.