Jurnal pentru copii. Învățătorul care a adus tehnologia în școala de la sat

Data actualizării: Data publicării:
jpc

„Să vedem tema de pe mail și cele două fișe de lucru în Google Classroom”. Așa își începe învățătorul Marian Cîrlig ora la clasa a doua. În școala din Radovanu, județul Călărași, toți boboceii, asa cum le spune el copiilor, au adresă de mail, folosesc Google Drive sau realizează clipuri în aplicația Quik. Asta pentru că, după ce lasă în urmă drumurile prăfuite ale comunei, elevii intră în clase în care tehnologia le este cel mai bun prieten. Un nou episod „Profesori pentru viitor" , chiar acum!

La aproximativ 50 de kilometri de București se află satul Radovanu. Drumurile neasfaltate și pline de gropi îți dau impresia că în comuna din județul Călărași nu s-a schimbat nimic de zeci de ani. Când treci, însă, pragul școlii te simți de parcă ai fi călătorit în viitor.

Marian Cîrlig, învățător: Când am venit în școală erau 9 calculatoare Pentium primite printr-o finanțare de la Banca Mondială, erau închise undeva unde e biroul directorului acum și se punea praful pe ele.

În ultimii ani, cu ajutorul Asociației de Părinți din Comună, Marian Cîrlig a dotat fiecare clasă cu tablă inteligentă și televizor cu ecran plat. I-a îndemnat pe părinți să le cumpere celor mici tablete și telefoane și să îi lase să vină cu ele la școală.

Marian Cîrlig, învățător: Toți au un telefon acasă, un telefon inteligent, toate școlile, pe Internet sunt foarte multe softuri free - deci avem toate elementele pentru a îmbina aceste lucruri cu elementele tradiționale ale unei activități pentru a scoate o lecție așa cum ar trebui să fie în zilele noastre.

Copiii își fac temele online, primesc notele pe mail și dau teste pe platforme digitale. Rezultatele ajung, apoi, la părinți care pot vedea exact unde au greșit cei mici și unde trebuie să mai lucreze împreună cu ei. Chiar dacă trăim în era tehnologiei, sistemul românesc de învățământ este departe de standardele europene.

Marian Cîrlig, învățător: În acest moment, avem ca disciplină obligatorie religia, dar nu avem absolut nicio disciplină care să presupună folosirea tehnologiei. Adică nu se știe ce ne dorim de la acești copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri