Ministrul Educației: Am propus ca în localitățile cu rată de incidență mai mică de 3 la mie să nu se țină cont de pragul de vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
Sorin Cîmpeanu, ministrul demis al Educației. in studioul digi24
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Foto: Captură Digi24

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat, la Digi24, că va propune autorităților sanitare să permite desfășurarea cursurilor cu prezență fizică în școlile din localitățile unde rata de infectare este sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare. Ministrul a precizat că va face propunerea către ministerul Sănătății și CNSU, însă, cel puțin în această săptămână, școlile vor fi deschise după regulile cunoscute.

UPDATE 16.30: Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, după ședința de Guvern, că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) de la finalul săptămânii va fi aprobată deschiderea școlilor cu prezență fizică în localitățile cu incidența sub 3 la mie, indiferent de rata de imunizare a personalului.

„Am asumat să înaintez o propunere către Guvern și CNSU, prin care să fie completat ordinul de ministru – pentru localitățile cu rata de infectare mai mică de 3 la mie să se renunțe la pragul de vaccinare a personalului. Această propunere va face obiectul următoarei ședințe CNSU, de la finalul săptămânii. Sunt convins că se va putea adopta această hotărâre, sub rezerva non-agravării accentuate a situației epidemiologice”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, un neajuns este că există localităţi în care rata de infectare este zero sau tinde spre zero, în care sunt puţine cazuri de infectare dar sunt şi foarte puţine persoane vaccinate.

„În acele localităţi izolate se înregistrează şi cele mai mari dificultăţi din perspectiva educaţiei şi a predării online, din perspectiva accesului la internet, a conţinutului digital şi al profesorilor formaţi pentru predarea online”, a explicat Cîmpeanu.

„Am susţinut, susţin şi voi susţine importanţa deschiderii şcolilor, pentru prezenţă fizică”, a mai adăugat oficialul.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Peste 2 milioane de elevi și preșcolari au putut merge astăzi cu prezență fizică pe baza unei rate de 60%. Apreciez înțelegerea acelor profesori care au înțeles cât de importantă este vaccinare. Într-o săptămână numărul școlilor cu rată de peste 60% a crescut cu 1.000.

În măsura în care autoritățile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localitățile în care rata de incidență este mai mică de 3 la mie să se poată renunța la acest prag minim de vaccinare. În acest fel am putea da posibilitatea acelor localități din mediul rural unde nu sunt infectați, dar nici foarte mulți vaccinați să poată deschide școlile cu prezență fizică. Voi asuma această decizie în raport cu autoritățile sanitare. (...) Această propunere este o tranziție către normalitate, normalitatea este aceea în care toți copiii merg la școală sau la grădiniță.

Săptămâna asta lucrurile se desfășoară după regulile cunoscute. Nu pot să dau niciun orizont de timp, pentru că decizia trebuie analizată de către Ministerul Sănătății și apoi de către CNSU.”

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri